OVO SU NAJTRAŽENIJE LOKACIJE I CENE: Trećina prodatih NEKRETNINA u Novom Sadu su KUĆE, evo ZBOG ČEGA!
Stanovi / ilustracija, Foto: Profimedia

sigurna investicija

OVO SU NAJTRAŽENIJE LOKACIJE I CENE: Trećina prodatih NEKRETNINA u Novom Sadu su KUĆE, evo ZBOG ČEGA!

Trećina prodatih nekretnina u NS su kuće: Ovo su najtraženije lokacije i cene, a kupci žele bazen, pogled i "vau efekat"

Objavljeno: 18:38h

Od ukupne mesečne prodaje svih nekretnina u Novom Sadu gotovo 35 odsto ide na kuće. Prema statistici agenata za prodaju nema striktnog pravila koje lokacije su traženije od drugih, već se podjednako dobro prodaju one na periferiji, centru, ali i one manje i veće kvadrature. Podaci pokazuju i da se veliki broj ljudi odlučuje čak i za objekte koji zahtevaju renoviranje.

Ovakav trend u kupoprodaji novosadskih nekretnina započeo je još tokom pandemije korona virusa, kada je došlo do naglog skoka potražnje kako kuća tako i vikendica i još ne jenjava, piše Sasomange.

Dragana Radovančev, direktorka prodaje iz agencije za promet nekretnina NS grupa, tvrdi da je kao i u svakom poslu nemoguće svima udovoljiti, a naročito je teško zadovoljiti kupce stanova kojih ipak ima znatno više u poređenju sa kućama. Činjenica je da se Novi Sad širi i na periferije, a novogradnja se prilagođava potrebama današnjih kupaca i da dubina novčanika utiče na izbor nekretnine:

Kao i u većini gradova i ovde su najtraženiji stanovi malih kvadratura, ali sa više soba. Svako danas želi da ima svoj kutak i svoja vrata koja će da zatvori za sobom. To su donekle shvatili i investitori i danas se uglavnom i grade takve stambene jedinice, a u ponudi su čak i visokogradnje koje po svom izgledu sve više podsećaju na kuće.

Naša sagovornica navodi da su kupcima jako interesantni stanovi koji se nalaze u delu Novog Sada koji ide prema Veterniku, naselje Adice, zatim potez prema Klisi, tu je i Petrovaradin koji je godinama unazad dosta tražen.

Novi Sad
Novi Sadfoto: Profimedia

Kada govorimo o cenama teško je reći koji je to prosečan iznos za koji se pazare nekretnine u Novom Sadu. Sve zavisi od kvadrature, ali i mnogih drugih pratećih stvari, da li imaju parking, kako su opremljeni. Zato ne možemo da pričamo o prosečnoj ceni, ali se po povoljnijim cenama može kupiti starija gradnja u naseljima Grbavica, u centru, na Bulevaru Evrope i tu se kvadrat kupuje čak i ispod 2.000 evra, dok novogradnja ide i iznad 3.000.

Interesantno je, objašnjava Radovančev, da je nekada razlika između novogradnje i starogradnje bila svega oko 100 evra, ali više nije tako. Kada govorimo o današnjim kupcima novosadskih stanova to su tvrdi ona, najčešće oni koji ih kupuju za život, za svoju decu studente koji dolaze u Novi Sad na studije iz drugih vojvođanskih gradova, ali se pazare sve češće i za rentiranje.

Što se tiče kupovine kuća, za njih se najpre odlučuju porodični ljudi, koji žele komfor i kojima ne odgovara teskoba stana. Uglavnom gledaju da pored kuće imaju i korektan plac od najmanje 1.000 kvadratnih metara, jako vode računa o pogledu, često je među zahtevima i bazen, a ukoliko ga nema, većina traži bar veći plac sa namerom da ga sama izgradi. Danas to nije investicija koju ne mogu da priušte oni koji imaju para za kupovinu kuće.

Na spisku njihovih želja je svakako i dobar prilaz kući. Mnogi polaze od činjenice da kada već dobro plaćaju treba da imaju „vau efekat“.

Najtraženije u našoj agenciji su kuće i vile u okolini Novosadskog sajma, na ceni je i deo prema centru grada, a tu su i Bulevar Evrope i Ulica cara Dušana. Treba imati u vidu da su ovde cene znatno više, ali se zato dom za manje para može obezbediti sa sremske strane Novog Sada, zatim Tatarsko brdo, u Popovici. To nisu luksuzne lokacije, ali su vrlo popularne među kupcima.

Naša sagovornica navodi da Novi Sad nije veliki grad, poput Beograda, pa se i na boljoj lokaciji mogu kupiti kuće po povoljnijim cenama, doduše manje kvadrature i ne tako dobro opremljene.

Savet svim kupcima nekretnina je da vode računa najpre o kvalitetu gradnje, da provere samu statiku zgrade, kako je zidana, na kakvoj je poziciji. Većina odreaguje na „prvu loptu“ i ponese ih unutrašnja oprema, ali ono što sija ne mora uvek da bude i dobro. Zato se dešava da se ponekad preplaćuje određena kuća.

Važno je navesti da prilikom kupovine obavezno treba razmišljati da li nekretnina u budućnosti može da bude sigurna investicija, odnosno da može da se proda ili da se zaradi.

Kupovina kuće nema sezonu, ali se zato vikendice kupuju u proleće i leto, malo je slabija prodaja zimi, ali sve u svemu traže se gotovo čitave godine. Treba napomenuti i da jako dobro ide prodaja placeva, koja beleži nagli skok u poslednje vreme. I ovde je sremska strana najaktuelnija, zatim Veternik i okolina, Temerin. Cena zavisi da li je u pitanju građevinski ili poljoprivredni plac i kreće se od 15, 20 pa do 100 evra po kvadratu. Sve zavisi od dokumentacije, a jedan od važnih uslova je blizina Dunava – zaključuje Radovančev.

Najbolju ponudu stanova u Novom Sadu možete pogledati na Sasomange.rs stanovi u Novom Sadu, dok ponudu traženih kuća možete pogledati na Sasomange.rs kuće u Novom Sadu.

Bonus video:

02:41

JEDINI SAJT ZA NEKRETNINE KOJI ĆE VAM IKADA TREBATI: Najveća ponuda, najbolji oglasi, procena fer cene, agencije od poverenja

(Espreso / Sasomange, Jelena Skenderija, Dragana Radovančev/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.