AKO VAM POSLODAVAC DA OTKAZ BEZ NAJAVE, IMATE PRAVO NA ODŠTETU: Evo šta je potrebno da uradite ODMAH!
Otkaz, Foto: Profimedia

znajte svoja prava

AKO VAM POSLODAVAC DA OTKAZ BEZ NAJAVE, IMATE PRAVO NA ODŠTETU: Evo šta je potrebno da uradite ODMAH!

Ukoliko vam poslodavac da otkaz protivno propisima, imate mogućnost za potraživanjem i naknade sudskih troškova

Objavljeno:

Sigurno ste bar jednom čuli za situaciju u kojoj je neko dobio otkaz od svog poslodavca, a da mu prethodno nije bio ni najavljen. U tom slučaju, postavlja se pitanje da li on ima prava da tako nešto učini, a da nije ranije upozorio svog zaposlenog na nesavesno ponašanje.

Ukoliko poslodavac želi da vam otkaže ugovor o radu zbog toga što ne poštujete radnu disciplinu ili ste povredili neku radnu obavezu, dužan je da vam dostavi pisano upozorenje i u njemu navede osnov za davanje otkaza, činjenice i dokaze koji potkrepljuju iste i da ostavi rok od osam dana u kom imate mogućnost da se na njega izjasnite.

- Ako se ispostavi da poslodavac nije poštovao zakonom propisanu proceduru, takav otkaz je nezakonit i u tom slučaju imate pravo da zahtevate od suda da odredi poslodavcu da vas vrati na rad, a imate i pravo na naknadu štete, koja se ogleda u izmaklim zaradama, što znači da poslodavac mora da naknadi sve zarade koje ste ostvarivali na poziciji pre otkaza - od momenta otkaza, pa do momenta vraćanja na rad - objašnjava advokat Željka Kovačević.

Radnica dobila otkaz
Radnica dobila otkazfoto: Profimedia

Kako navodi, poslodavac može iz bilo kog validnog razloga da vas odstrani sa radne pozicije. Međutim, ukoliko to ne učini prema pomenutim propisima, imate mogućnost za potraživanjem i naknade sudskih troškova. Ali, postoji jedan izuzetak.

- Imate pravo i na naknadu sudskih troškova, s tim da postoji jedna caka - ukoliko poslodavac u sudskom postupku dokaže da je osnov za davanje otkaza postojao, odnosno da ste stvarno povredili radnu obavezu ili da niste poštovali radnu disciplinu, a da vam nije uručio upozorenje, onda nemate prava da zahtevate vraćanje na rad, već će vam umesto toga sud odrediti do šest zarada - ističe Kovačević.

Takođe,Zakon o radu predviđa nekoliko mehanizama zaštite zbog nezakonitog otkaza. Osnovna pravna sredstva borbe jesu tužba sudu zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu i obraćanje inspekciji rada.

Žena za računarom
Žena za računaromfoto: Profimedia

- Prvo što treba da uradite jeste da podnesete tužbu protiv poslodavca, a zatim da obavestite i inspekciju rada. Oni mogu da donesu rešenje o odlaganju izvršenja rešenja o otkazu ugovora, u slučaju da je poslodavac prekršio neko pravo zaposlenog, a sve to u roku od 30 dana od dana podnošenja tužbe protiv poslodavca - priča advokat.

S druge strane, ukoliko se desi obrnuta situacija, da zaposleni podnese ostavku bez prethodne najave i bez utvrđenog otkaznog roka, situacija je potpuno drugačija.

- Zakon o radu ne predviđa nikakvu vrstu sankcije za zaposlenog koji da otkaz i ne ispoštuje otkazni rok - zaključuje advokat Željka Kovačević.

Bonus video:

09:48

SMEJALI SE DOK MU SE GLAVA PUNILA KRVLJU! Jezivo svedočenje oca koji je izgubio sina na radu: Pao u KOMU, ISTI DAN DOBIO OTKAZ

(Espreso / Kurir / Tamara Barbuzan / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.