OGLASIO SE SEKRETAR SAVEZA PENZIONERA SRBIJE: Evo šta je rekao o POVEĆANJIMA PENZIJA
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PENZIJA I PENZIONERI

OGLASIO SE SEKRETAR SAVEZA PENZIONERA SRBIJE: Evo šta je rekao o POVEĆANJIMA PENZIJA

Dva povećanja, istakao je Petković, poboljšala su i udeo prosečne penzije u prosečnoj plati

Objavljeno:

Sekretar Saveza penzionera Srbije Dragan Petković kazao je da je nakon povećanja penzija od 5,5 odsto u oktobru i 14,8 odsto u januaru prosečna penzija sa 37.800 dinara skoro 46.000 i da to čini, po procenama udruženja, oko 50 odsto prosečne plate.

Povećanje od 5,5 odsto od oktobra zapravo je bilo vanredno povećanje i ono je rezultat izmena zakona koje se primenjuju od ove godine a dogovorene su u saradnji sa našim socijalnim partnerima, pre svega Ministarstvom rada i Ministarstvom finansija a onda i celom Vladom Srbije. Time je definisan stabilan i održiv model koji će dugoročno da poboljša položaj penzionera u narednom periodu, jer je omogućeno da se penzije i vanredno povećaju“, kazao je Petković i dodao da se povećanja kreću u pravcu zacrtanog cilja da prosečna penzija 2025. godine iznosi oko 450 evra.

1 / 5 Foto: Beta / Dragan Gojić

Naglasio je da je posebno važno to što se povišice isplaćuju iz realnih izvora, jer je povećana naplata od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao izvorni prihod Fonda PIO.

Dva povećanja, istakao je Petković, poboljšala su i udeo prosečne penzije u prosečnoj plati.

„Taj odnos se poslednjih godina kretao u rasponu od 40 do 45 odsto a od januarske povišice bi trebalo da iznosi oko 50 odsto. Ovaj odnos je i naš projektovani cilj, tako da je on za nas prihvatljiv“, kazao je on.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.