KADA ĆE 150.000 GRAĐANA SRBIJE DOBITI OVE PENZIJE? Najavljen je i MESEČNI IZNOS
Penzioneri, Foto: Ana Paunković, Profimedia

SOCIJALNA PENZIJA

KADA ĆE 150.000 GRAĐANA SRBIJE DOBITI OVE PENZIJE? Najavljen je i MESEČNI IZNOS

Socijalne penzije od 100 evra najavljuju već dugo

Objavljeno:

Takozvane socijalne penzije, odnosno garantovano primanje starijima od 65 godina koji iz različitih razloga nisu uspeli da ostvare pravo na starosnu penziju, najavljuju se skoro dve decenije.

Nadežda Satarić iz udruženja Snaga prijateljstva Amiti istakla je da je napravljen manji pomak 2011. godine kada je pravljen Zakon o socijalnoj zaštiti.

„Uvažili su neke od naših preporuka, a to je da za one koji su radno nesposobni, odnosno stariji od 65 godina, promenili su uslove za sticanje prava na novčanu socijalnu pomoć. Međutim, doneli su jedan drugi kriterijum koji je onemogućio velikom broj starijih da uđe u taj program, a to je da su morali da utuže svoje srodnike koji imaju zakonsku obavezu da ih izdržavaju i to je mnoge otuđilo i jednostavno nisu mogli konkurisati i nisu mogli da se uključe u taj program“, objasnila je Satarić u emisiji „Novi dan“.

1 / 7 Foto: Nebojša Mandić

Prema njenim rečima, mi danas u tom programu imamo svega 15 hiljada starijih ljudi, a prem popisu stanovništa iz 2022. godine van penzijskog sistema je 101.000 žena starijih od 65 godina i oko 30.000 muškaraca.

„Sigurni smo da možda i polovina od tih ljudi ima potrebu za pomoć i podršku države, a te pomoći niodkuda“, ukazala je.

Komentarišući mogući iznos socijalnih penzija, Satarić podseća da je ministar Milan Krkobabić najavljivao da bi iznos bio oko 100 evra.

„Tako se kreće i u zemljama u okruženju, ali i tih 100 evra onome ko nema ništa bila bi blagodet“, zaključila je Satarić.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / N1 / S.K.Ž/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.