5 IDEJA DA ULOŽITE 1.000 EVRA I ZARADITE: Uz ove savete PROFIT JE ZAGARANTOVAN
Ilustracija zarade, Foto: Profimedia

Lako do novca

5 IDEJA DA ULOŽITE 1.000 EVRA I ZARADITE: Uz ove savete PROFIT JE ZAGARANTOVAN

Kako najbolje investirati 1000 evra i zaraditi od toga

Objavljeno:

Put od hiljadu milja počinje prvim korakom. Na isti način, put ka finansijskom blagostanju i nezavisnosti može početi malim koracima – toliko malim da je nekada čak i 1.000 evra dovoljno. Istina je da se u svetu investiranja vrte velike količine novca, međutim, to ne znači da nema mesta za ljude koji štede skromnije iznose i žele ostvariti dugoročni profit.

Razlika između štednje i investiranja

Štednja i investiranje su pojmovi koje mnogi ljudi često mešaju, jer imaju isti cilj, a to je da vam pomognu da akumulirate novac. Međutim, razliku ćete najbolje razumeti ukoliko razmotrimo oba pojma pojedinačno.

Kada razmišljate o štednji, verovatno ćete pomisliti na bankarske usluge poput štednih računa ili možda u našem narodu poznatu slamaricu. Rizik u ovom slučaju je gotovo nula, pa biste mogli pomisliti da je to najbolji način da uložite 1.000 evra. Međutim, postoji i negativna strana. Kamata je minimalna ili ne postoji, a zbog inflacije vaš novac gubi na vrednosti tokom vremena.

Sa druge strane, kada je reč o investiranju, situacija je nešto drugačija. Investiranje uključuje preuzimanje određenog nivoa rizika kako biste ostvarili veće prinose. Ovo može uključivati ulaganje u akcije, obveznice, nekretnine ili startapove. Iako postoji rizik od gubitka novca, investiranje nudi mogućnost za znatno veće prinose u poređenju sa tradicionalnim štednim računima.

Štednja i investiranje imaju svoje prednosti i mane, a ključno je pravilno balansiranje između ova dva pristupa kako biste postigli svoje finansijske ciljeve. Dok štednja može pružiti sigurnost i stabilnost, investiranje može otvoriti vrata ka većim mogućnostima rasta i stvaranju bogatstva na duže staze.

Da li je 1000 evra dovoljno za investiranje?

Da, ovo je dovoljno dobra suma za početak ulaganja u aktivu poput akcija ili fondova – ali imajte na umu da će možda biti potrebno da vaš novac bude vezan za ove investicije najmanje pet godina kako biste zaista imali koristi, kao i to da će biti izložen riziku.

Zato bi trebalo da pored novca za investiranje, imate izgrađen fond za hitne slučajeve, koji će služiti za hitne, neočekivane, ali važne troškove. Na primer, recimo da vam se pokvari automobil i hitno vam je potreban novac za popravku. Ako biste za novcem posegnuli iz svog fonda za investiranje, on bi izgubio smisao i narušili biste svoju šansu za ostvarenjem prinosa već u prvom koraku.

Međutim, ukoliko imate ovu rezervnu sumu novca na dohvat ruke, investiranje od 1.000 evra može biti dobar početak vaše investicione karijere.

Šta treba uzeti u obzir prilikom investiranja?

Investiranje nije za svakoga, a ukoliko razmišljate o tome da se oprobate kao investitor, neophodno je da u obzir uzmete par stvari.

1. Vaša finansijska situacija: Pre nego što uložite, važno je da pažljivo procenite svoje finansijske mogućnosti. Razmislite o svojim prihodima, troškovima i štednji, kako biste odredili koliki deo svog novca možete bezbedno investirati.

2. Tolerancija na rizik: Svako ulaganje nosi određeni stepen rizika, pa je važno da odredite koliko ste spremni da preuzmete rizik u potrazi za potencijalnim povratom. Što je rizik veći, veći je i potencijal za rast vrednosti investicije. Sa druge strane, bezbednije investicije obično nose i manji potencijal za zaradu.

3. Ciljevi investiranja: Postavite jasne ciljeve investiranja kako biste odredili svoju strategiju i pravac. Da li želite kratkoročne ili dugoročne prinose? Da li investirate radi stvaranja pasivnog prihoda ili za dostizanje određenih finansijskih ciljeva?

4. Diversifikacija portfolia: Razmislite o diversifikaciji vašeg portfolia kako biste smanjili rizik i povećali potencijalne prinose. Raznolikost ulaganja u različite vrste imovine može vam pomoći da izbalansirate svoj portfolio i zaštitite se od potencijalnih gubitaka.

5. Obrazovanje i istraživanje: Pre nego što investirate, potrudite se da se informišete i obrazujete o različitim vrstama investicija, tržišnim trendovima i strategijama ulaganja. Istražite različite opcije i pristupe kako biste doneli pravu odluku.

6. Vreme: Imajte realna očekivanja u vezi sa vremenom koje je potrebno da bi se ostvarili rezultati. Investiranje zahteva strpljenje i dugoročni pristup, pa budite spremni da svoje investicije držite tokom dužeg vremenskog perioda kako biste ostvarili maksimalne povrate.

Gde uložiti 1.000 evra?

Ukoliko ste uspeli da uštedite 1.000 evra, verovatno želite da saznate gde je najbolje uložiti. Tačan odgovor na ovo pitanje ne postoji, jer svaki odgovor u isto vreme može biti i tačan i netačan. Međutim, potrudili smo se da istražimo ovu temu i pronađemo par ideja za ulaganje, koje možete početi čak i sa malim iznosima.

1. Investicioni fondovi

Ulaganje 1,000 evra u investicione fondove pruža solidan ulaz u svet investiranja, otvarajući vrata potencijalno dobrim prinosima. Kroz raznolike fondove, investitori mogu diversifikovati svoj portfolio, raspoređujući sredstva kroz različite sektore, industrije i geografske oblasti. Ova diverzifikacija smanjuje rizik i omogućava ravnotežu između potencijalne zarade i rizika.

Novac
foto: Profimedia

Ovi fondovi prate performanse šireg tržišta, kao što je S&P 500, pružajući vam udeo u mnogo različitih kompanijama. Važno je napomenuti da, iako su potencijalni prinosi primamljivi, investicije u fondove nose određeni stepen rizika. Tržišta su podložna promenama, i vrednost vašeg portfolia može oscilirati. Međutim, dugoročni investitori često profitiraju od sposobnosti tržišta da se oporavi tokom vremena.

2. Ulaganje u akcije

Ulaganje 1.000 evra u akcije poznatih kompanija može biti atraktivna opcija za investitore koji žele da diversifikuju svoj portfolio i imaju priliku da ostvare solidne prinose na dugom roku. Kada se radi o investiranju u akcije, ključno je izabrati pouzdane i dobro etablirane kompanije sa stabilnim poslovanjem i perspektivom rasta. Investiranje u akcije poznatih brendova poput Apple-a, Amazon-a, Google-a ili Coca-Cole može vam pružiti priliku da postanete suvlasnici ovih svetskih giganta i budete deo njihovog uspeha.

Prinosi od ulaganja u akcije mogu biti značajni, posebno ako se investicija održi dugoročno i kompanije u koje se ulaže ostvaruju stabilan rast i profitabilnost. Međutim, važno je imati na umu da ulaganje u akcije nosi i određeni nivo rizika, jer cene akcija mogu varirati u skladu sa promenama na tržištu i performansama samih kompanija.

3. Kriptovalute

Ulaganje 1000 evra u kriptovalute može predstavljati rizičan, ali i profitabilan korak. Kriptovalute, kao što su Bitcoin, Ethereum, i mnoge druge, postale su sve popularnije kao alternativni oblik investiranja, posebno među mlađom generacijom investitora.

Kriptovalute
foto: Profimedia

Ulaganje u kriptovalute nosi sa sobom određene rizike, kao što su visoka volatilnost tržišta, regulativni faktori i sigurnosni izazovi. Međutim, mnogi investitori vide potencijal u kriptovalutama kao sredstvu diverzifikacije portfolia i mogućnosti za dugoroči rast vrednosti.

Sa ulaganjem od 1.000 evra, možete razmotriti različite strategije, kao što su kupovina i čuvanje (HODL), trgovanje na kratkoročnoj osnovi, ili ulaganje u određene projekte i ICO (Initial Coin Offerings).

4. Ulaganje u startape

Ulaganje u startape u Srbiji može biti izuzetno perspektivno. Sa 1.000 evra, postoji mogućnost da podržite razvoj mladih preduzetnika i inovativnih ideja koje mogu imati značajan uticaj na tržište. Srbija se sve više pozicionira kao centar tehnološkog razvoja u regionu, sa rastućim brojem perspektivnih startapova u oblastima kao što su informacione tehnologije, softverski razvoj, e-trgovina, zdravstvo i obrazovanje.

Investiranje u startape omogućava vam da budete deo inovativnog procesa i da podržite razvoj novih proizvoda ili usluga sa visokim potencijalom rasta. Sa 1000 evra, možete uložiti u startap putem različitih mehanizama kao što su anđeosko ulaganje, crowdfunding platforme ili putem investicionih fondova koji se fokusiraju na podršku startapima.

Važno je napomenuti da ulaganje u startape nosi visok nivo rizika, jer oko 90% startapa na kraju propada.

5. Najsigurnija investicija – Uložite u sebe

Jedna od najsigurnijih investicija koju možete napraviti je ulaganje u sebe. Dok su tržišta volatilna i prinose na investicije ne možemo uvek predvideti, ulaganje u sopstveno znanje, veštine i razvoj ličnosti je odluka koja obično donosi najveće prinose.

Kada investiramo u sebe, stvaramo vrednost koja nas prati kroz ceo život. Bilo da se radi o dodatnom obrazovanju, kursu stranog jezika, profesionalnoj obuci ili razvoju veština, svaka investicija u sebe otvara nove mogućnosti i širi horizonte. Povećanje lične produktivnosti, konkurentnost na tržištu rada i mogućnosti za napredovanje su samo neki od benefita koji proizilaze iz ulaganja u sebe.

Što je još važnije, investicija u sebe daje nam kontrolu nad našim sopstvenim razvojem i budućnošću. Umesto da se oslanjamo na spoljne faktore kao što su tržišne prilike ili ekonomska situacija, možemo aktivno oblikovati svoju karijeru i životni put putem stalnog učenja i napretka.

Bonus video:

01:37

USPORENOST PREGOVORA ZAUSTAVLJA INVESTICIJE U SRBIJI Stručnjaci u sukobu mišljenja: Da li strane države pomažu ili odmažu?

(Espreso/Kurir/Muskarci/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.