KOLIKO TAČNO NOVCA MLADENCI U SRBIJI DOBIJAJU U KOVERTAMA? Ovo je DETALJNA RAČUNICA, procenite da li se ISPLATI...
Mlada sa kovertom u rukama, Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

stručnjaci progovorili

KOLIKO TAČNO NOVCA MLADENCI U SRBIJI DOBIJAJU U KOVERTAMA? Ovo je DETALJNA RAČUNICA, procenite da li se ISPLATI...

Organizacija svadbe u Srbiji poskupela je za 5.000 evra, a mnogi se pitaju da li se mladencima vrati uloženi novac

Objavljeno:

Da li znate koliko je mladencima potrebno novca od svatova da bi bili na nuli? Cene organizacije svadbe u Srbiji drastično su skočile u odnosu na prošlu godinu. Mnogi parovi se odlučuju da troškove isplate zahvaljujući kovertama od gostiju, ali koliko je to sigurno i da li mladenci zaista mogu da računaju da će uspeti? Boško Bubanja, predsednik Ivent industrije Srbije i Vladimir Vasić, finansijski konsultant, otkrili su u "Jutru" na Prvoj koliko mladenci dobijaju u kovertama u proseku.

"U današnje vreme, kada sve košta više nego što je to bilo prethodno, sigurno je da su finansije značajna stavka u organizaciji jedne svadbe. Gomila organizacionih stvari ranije je bila na samim mladencima. Sada oni sve prepuštaju profesionalcima i sve usluge plate novcem. Zato je danas veća potreba da se mladencima donese novac", rekao je Bubanja i objasnio:

"Kod nas je takva situacija da gomila mladenaca nema u startu novac da finansira svadbu. U nekom trenutku mora da prebroji sve poklone, kako bi isplatili gomilu ljudi koje su angažovali. Uglavnom se uplati depozit, a posle svadbe se plaća ostatak troškova", rekao je Bubanja, dok je Vladimir otkrio da postoje svadbe na kojima mladenci jasno definišu kakve poklone žele.

"Ranije smo donosili materijalni poklon, a danas se to pomerilo i reč je o čuvenim kovertama. Bio sam na svadbama svuda po svetu i jako je zanimljivo kakva su pravila negde drugde. Bio sam na jednoj svadbi gde dobijete unapred knjigu i birate šta će gosti da vam kupe. To se radi da se pokloni ne bi duplirali, a stavi se da raspon cena bude od 100 do 500 evra", otkrio je finansijski konsultant.

Boško Bubanja
Boško Bubanjafoto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

Koliko para zarade mladenci?

"Prosečna svadba u Srbiji je od oko 200 gostiju. Ta svadba košta između 18.000 i 20.000 evra. Polovinu tog novca čini restoran, druga polovina je sve ostalo. Najveća stavka je bend koji je u proseku oko 2.500 evra. Imamo odelo, venčanicu, šminku, frizuru - to je oko 1.500 evra, fotografije i video oko 1.500, torta je oko 500, a zatim dolaze burme, dekoracija, bidermajer. Neko će više izdvojiti za bend, neko za venčanicu, pa to može da varira", rekao je Bubanja i dodao:

"Daje se depozit svim tim ljudima, a ostatak se plati od poklona. Ako 200 odraslih daje po 100 evra, pokrili smo svadbu. Ako roditelji i kumovi pojačaju, onda ostane i više, a to mladenci mogu da iskoriste za putovanje. Svadba je pre godinu i po dana koštala između 13.000 i 15.000 evra", rekao je Bubanja.

Bonus video:

04:23

KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA

(Espreso/ Mondo/ T.V./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.