KAKO SE PLAĆA DNEVNICA ZA DAN DRŽAVNOSTI? Mnogi će morati da rade, OVO JE VAŽNO ZNATI
Rad za Dan državnosti, Foto: Tamara Trajković, Rina

DRŽAVNI PRAZNIK

KAKO SE PLAĆA DNEVNICA ZA DAN DRŽAVNOSTI? Mnogi će morati da rade, OVO JE VAŽNO ZNATI

Rad na državni praznik podrazumeva se za brojne kategorije radnika

Objavljeno:

Brojni građani Srbije raduju se jer će, pored vikenda, moći da odmaraju i u četvrtak, 15. februara, kada se u Srbiji obeležava Dan državnosti, ali i u petak. Međutim, postoje radnici koji će praznične dane ipak morati da provedu na poslu, ali u tom slučaju, oni će biti plaćeni više nego inače.

Naime, dnevnica za rad na državni praznik iznosi bar 110 odsto od ugovorene osnovne zarade.

Dan državnosti Srbije obeležava se u četvrtak, 15. februara, a i petak 16. je neradni dan, tako da će brojni građani naše zemlje imati produženi vikend. Ipak, to ne znači da apsolutno niko neće raditi ovih dana.

Ko radi na državni praznik?

Rad na državni praznik podrazumeva se za brojne kategorije radnika.

Neki od tih radnika su trgovci, s obzirom na to da će marketi širom Srbije raditi po regularnom radnom vremenu. Isti je slučaj I sa ugostiteljima – kuvarima, konobarima i šankerima koji rade u objektima koji će ostati otvoreni tokom praznika. Takođe, praznične dane na poslu provešće i vozači, bilo da je u pitanju gradski, međugradski prevoz, međunarodni saobraćaj, ali i vozači taksija.

Naravno, rad na državni paznik podrazumeva se i za medicinske radnike, policajce, vatrogasce, novinare…

Isti je slučaj i sa onim radnicima koji rade u dežurnim apotekama, poštama, ali i u proizvodnji dobara i usluga koja ne može da stane, poput struje.

Pošta
Poštafoto: Beta / Ljiljana Stupar

Koliko se plaća rad na državni praznik?

Prema Zakonu o radu, svaki zaposleni koji radi za vreme nekog praznika, pa tako i Dana državnosti, ima pravo na uvećanu zaradu. Visini uvećane zarade definisana je opštim aktom poslodavca i ugovorom o radu, ali ona mora da iznosi barem 110 odsto od osnovice, odnosno od ugovorene osnovne zarade.

U vidu treba imati da pravo na “duplu dnevnicu” ima samo onaj radnik koji ima ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme. Dakle, radnici koji su angažovani preko, primera radi, ugovora o privremenim i povremenim poslovima, nemaju pravo na uvećanu zaradu za rad na državni praznik.

Ipak, iako Zakonom o radu jeste propisana obaveza poslodavca, da zaposlenima isplati dnevnicu uvećanu bar 110 odsto za rad na praznik, za prekršaj tog člana Zakona ne postoji kaznena odredba. U praksi, to znači da Zakonom o radu nije propisana kazna ako poslodavac ne isplaćuje uvećanu zaradu.

Bonus video:

02:17

MLADI ODBIJAJU OVAJ POSAO, A DNEVNICA JE ČAK 3000 DINARA! Mnogo im je FIZIČKI NAPORNO, kažu iz omladinske zadruge za Kurir TV

(Espreso / Nova / Dunja Marić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.