JEDNA NAKNADA JE POVEĆANA, A JEDNA JE OSTALA NEPROMENJENA: Nije dovoljno ni za KAFU
Novčanik, Foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

DRŽAVNI SLUŽBENICI

JEDNA NAKNADA JE POVEĆANA, A JEDNA JE OSTALA NEPROMENJENA: Nije dovoljno ni za KAFU

Devizna dnevnica za službeni put u inostranstvo ostaje iste

Objavljeno:

Od 6. januara državni službenici na ime dnevnice za službeni put u Srbiji dobijaju 1.000, a ne 150 dinara, kao do sada.

Usvajanjem izmenjene uredbe, Vlada Srbije podigla je iznos dnevnice za putovanja u zemlji za državne službenike i nameštenike.

Ipak, i sa ovim povećanjem na 1.000 dinara, dnevnica je i dalje manja nego što je bila pre više od osam godina.

Naime, u oktobru 2015. godine, Vlada Srbije je uredbom smanjila dnevnice za službena putovanja u zemlji državnim službenicima sa dotadašnjih 2.556 dinara na 150 dinara, dok su devizne dnevnice sa 65 evra smanjene na 15 evra.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Devizna dnevnica za službeni put u inostranstvo ostaje ista.

- Državnom službeniku i namešteniku nadoknađuju se troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu u iznosu od 15 evra na svaka 24 časa provedena u inostranstvu - predviđeno je ovim propisom.

- Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja - navode u ovom sindikatu.

Nezavisnost ukazuje da su, praktično, "zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima od oktobra 2015. godine do danas iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu".

Bonus video:

02:17

MLADI ODBIJAJU OVAJ POSAO, A DNEVNICA JE ČAK 3000 DINARA! Mnogo im je FIZIČKI NAPORNO, kažu iz omladinske zadruge za Kurir TV

(Espreso / 021/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.