NI PASULJ NIJE VIŠE SIROTINJSKA HRANA: Evo kolike su CENE na PIJACI i u PRODAVNICAMA!
Pijaca, Foto: Emilija Jovanović

PAPRENO

NI PASULJ NIJE VIŠE SIROTINJSKA HRANA: Evo kolike su CENE na PIJACI i u PRODAVNICAMA!

Najjeftinija jaja se mogu naći u prodavnicama u Valjevu gde cena iznosi 18,99 dinara po komadu

Objavljeno:

U Novom Pazaru pasulj je dostigao cenu od neverovatnih 600 dinara po kilogramu u prodavnici i na pijaci. Sledi Beograd gde se ova namirnica može naći za čak 500 dinara na pijaci dok je u prodavnici nešto pristupačnija za 369.99 dinara po kilogramu podaci su iz izveštaja Republičkog zavoda za statistiku.

Izveštaj je napravljen na osnovu podataka za period od 15. januara do 21.januara 2024. godine. U istraživanje je uključeno 17 gradova u Srbiji. Cene poljoprivrednih proizvoda snimaju se dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu 1-7 i 15-21 u mesecu. Snimanje se vrši u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom.

Pijaca
Pijacafoto: Tamara Trajković

Zavisno od godišnjeg doba, snimaju se cene najvažnijih, odabranih poljoprivrednoprehrambenih proizvoda. Za svaki proizvod biraju se po tri cene: najčešća, najniža i najviša cena. Najčešća cena je ili najčešća cena u prodavnici ili najčešća cena na pijaci, u zavisnosti od toga gde se prodaje veća količina proizvoda u vreme snimanja. Ovo je cena po kojoj je određeni proizvod najčešće prodaje u nejvećim količinama.

Tako je najčešća cena krompira u Beogradu na pijaci iznosila 150 dinara po kilogramu, dok se u prodavnici može naći za 120 dinara. Valjevo, Zaječar i Šabac prate u stopu sa rasponom cena od 139 do 129 dinara na pijaci i 100 dinara u prodavnici. Subotica i Leskovac trenutno imaju najniže cene sa 89 dinara u prodavnici odnosno 100 dinara na pijaci, podaci su iz izveštaja Republičkog zavoda za statistiku.

Kada je reč o crnom luku najskuplji je u Novom Pazaru gde je cena u prodavnici i na pijaci 100 dinara po kilogramu. Slede Beograd, Šabac i Užice sa cenom od 99 do 84 dinara u prodavnici i u proseku 100 dinara na pijaci. Najniža cena kilograma luka u prodavnici je u Zaječaru, Kragujevcu i Subotici i iznosi 78 dinara, dok je raspon cena na pijaci od 100 do čak 150 dinara u Kragujevcu.

Najjeftinija jaja se mogu naći u prodavnicama u Valjevu gde cena iznosi 18,99 dinara po komadu. Cena na pijacama iznosi čak 26 dinara po komadu. Beograd, Novi Sad, Pančevo i Kraljevo prate sa cenama koje se kreću od 23 do 25 dinara u prodavnici odnosno 22 do 24 dinara na pijaci.

Bonus video:

02:14

TEZGU NA PIJACI PREBACIO NA FEJSBUK! Subotičanin NE ZNA šta će od POSLA - Dobija i po 1.000 NARUDŽBINA dnevno (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Telegraf/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.