DA LI ĆE MAJKE SA TROJE DECE PRIMATI NACIONALNU PENZIJU? Ovo su svi poznati detalji
PIO fond, Foto: Nebojša Mandić

PENZIJA

DA LI ĆE MAJKE SA TROJE DECE PRIMATI NACIONALNU PENZIJU? Ovo su svi poznati detalji

Nacionalna penzija za majke sa troje i više dece i dalje ne postoji, ali...

Objavljeno:

Sindikati su prošle godine predložili nacionalnu penziju za majke koje imaju najmanje troje dece i 15 godina radnog staža. Kako za sada stvari stoje ova odluka će ipak sačekati novu Vladu, ovakve i slične mere već postoje u nekoliko država u EU.

Ideja je da majke toliko dece koje imaju toliko staža ne moraju nužno da idu u penziju čim ostvare ta dva uslova, već da tad mogu u penziju ako im to odgovara. Ta penzija im ne bi bila umanjena zato što su rano prestale da rade, kao što ostali trpe novčane penale ako se penzionišu preuranjeno, bez 40 godina staža.

Dragan Todorović iz SSS iz Beograda rekao je za Novosti da su imali nekoliko sastanaka sa nadležnima u Vladi, ali da se još uvek ništa nije značajno promenilo. Zato se spremaju da predaju zahtev ponovo, po formiranju novog kabineta.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić

Nacionalna penzija za majke sa troje i više dece i dalje ne postoji, ali...

Po postojećem Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, majka troje i više dece ne dobija nacionalnu penziju, ali joj se zaračunava poseban staž.

Gostujući pre nekoliko meseci na Jutarnjem programu TV Prve, Mili Milićev iz Udruženja "Majke sa troje dece" kazala da je ovo udruženje podržalo inicijativu sindikata i da je bilo radnih sastanaka.

- To jeste potrebno društvu. Mi smo više za inicijativu, osnivanje demografskog fonda i usklađivanje rada i roditeljstva odnosno smanjivanja broja sati - kazala je Milićev.

Dragan Todorović iz Saveza samostalnih sindikata Beograda ranije je za "Blic Biznis" kazao je da je predloženo da iznos nacionalne penzije bude u visini prosečne zarade.

- Jedna od izuzetno važnih stvari u inicijativi je usklađivanje rada i roditeljstva - kazao je i dodao da u inicijalni predlog ne podrazumeva da bi se penzija povećavala sa svakim sledećim detetom, ali su predložili širi obuhvat dečijeg dodatka i veće iznose.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Blic/ Anica Jelovac / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.