DOŠLO JE DO NOVE PROMENE U PIO FONDU: Tiče se doprinosa za penzijski staž, evo šta je saopšteno
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

važno za penzionere

DOŠLO JE DO NOVE PROMENE U PIO FONDU: Tiče se doprinosa za penzijski staž, evo šta je saopšteno

Najniža osnovica je 35 procenata od tog iznosa, što za 2024. godinu iznosi 40.143 dinara, dok je najviša pet prosečnih zarada, odnosno 573.470 dinara

Objavljeno: 17:31h

Od januara 2024. godine važe nove osnovice osiguranja za uplate doprinosa koje su u odnosu na prethodnu godinu više za 14,6 odsto.

Osnovice su određene u procentu od prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji u prethodnih 12 meseci, zaključno sa septembrom.

Građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju.

1 / 6 Foto: Beta Dragan Gojić

Najniža osnovica je 35 procenata od tog iznosa, što za 2024. godinu iznosi 40.143 dinara, dok je najviša pet prosečnih zarada, odnosno 573.470 dinara.

S obzirom na to da stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24 procenta, mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa tokom ove godine kretaće se od 9.634,32 do 137.632,80 dinara, zavisno od toga koja se osnovica osiguranja izabere.

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa po članu 15 Zakona o PIO imaju sva lica koja su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci…), odnosno koja nisu korisnici prava na penziju, pod uslovom da su starija od 15 godina, sa prebivalištem u Republici Srbiji. Prilikom podnošenja zahteva za uključivanje u obavezno osiguranje u skladu sa članom 15 Zakona o PIO bira se jedna od 13 ponuđenih osnovica na koju će se plaćati doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. U toku trajanja osiguranja odabrana osnovica se može promeniti u višu ili nižu pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose imaju obavezu da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Penzioneri
foto: Beta/Dragan Gojić

Doprinos se plaća po stopi od 24 odsto na odabranu osnovicu do 15. u svakom mesecu za prethodni mesec. Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2024. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda (www.pio.rs) i na oglasnim tablama u filijalama.

Svojstvo osiguranika stiče se danom podnošenja zahteva, a svojstvo osiguranika prestaje danom za koji se lice u zahtevu opredeli ili ako doprinos ne plati u roku od šest meseci od dana dospelosti. U tom slučaju mu svojstvo osiguranika prestaje najranije sa poslednjim danom za koji je doprinos plaćen.

Penzioneri
foto: Beta/Dragan Gojić

Doprinose po članu 15 Zakona o PIO, prema podacima iz decembra 2023. godine, uplaćuje oko 20.000 građana u celom sistemu Fonda PIO.

Uplatom doprinosa po osnovu člana 15 Zakona o PIO obezbeđuje se staž osiguranja koji evidentira Fond PIO i koji je efektivni staž kao uslov za penziju.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espresp/Penzionisani.rs/V.P./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.