ZVEZDAŠ RAZVIO SAMO TAKAV BIZNIS: Aleksandar iz Niške Banje došao na SUPER IDEJU, malo KO bi se USUDIO OVO da PROBA
Aleksandar Tanić, Foto: Printscreen/youtube/ AgroTV Srbija

"TANIERO"

ZVEZDAŠ RAZVIO SAMO TAKAV BIZNIS: Aleksandar iz Niške Banje došao na SUPER IDEJU, malo KO bi se USUDIO OVO da PROBA

Aleksandar planira da iz godine u godinu širi proizvodnju i jednog dana iz malog proizvođača preraste u izvoznika autentičnih ljutih sosova

Objavljeno:

Desetak najljućih vrsta paprike na svetu, poreklom iz Indije, Azije, Severne i Južne Amerike, poslednjih pet godina rastu i na imanju Aleksandra Tanića iz Niške Banje. Ovaj momak, bez prethodnog iskustva u poljoprivredi, uzgaja paprike od kojih pravi ekstremno ljute sosove sa ukusom vanile, čokolade, šljive i drugih dodataka, i to po receptima koje sam osmišljava.

Ekipa Anadolije zatekla ga je u plasteniku koji je, zbog visokih temperatura ove jeseni, pun roda čak i početkom novembra. Berba za kraj sezone je u planu, a u pomoć će priskočiti cela Aleksandrova porodica.

Posao koji je sve uspešniji, kako kaže, započeo je iz čiste radoznalosti.

„Ideja je došla dok sam jednom sedeo s prijateljima. Saznali smo za te ekstremno ljute paprike, a svi smo već bili ljubitelji ove domaće i odmalena jedemo ljuto, pa smo se pitali da li stvarno postoji nešto toliko ljuće nego što mi znamo kao maksimum ljutine“, govori Aleksandar.

Naručio je seme iz inostranstva samo da bi zadovoljio svoju radoznalost. Desetak sadnica preraslo je u stotinu, a njihov rod je nadmašio Aleksandrova očekivanja. Pošto je bilo nemoguće svu tu papriku pojesti, nekadašnji elektrotehničar rešio je da od nje napravi sos. Danas ima svoj prepoznatljivi brend – „Taniero“.

„Igrao sam se rečima, pa je naziv nastao od mog prezimena Tanić i naziva za papriku ’habanero’. Recepti su iz moje glave, ali je osnova kečap koji su kuvale majka i baka. Njega smo svi mnogo voleli da jedemo i ja sam iskoristio tu osnovnu recepturu, ubacio dosta paprike i začine. Tako je nastao moj prvi proizvod koji sam nazvao Prvi ljuti sos“, priča Aleksandar.

Počeo je sa tri proizvoda i zatim proširio spektar, pa njegovi sosovi danas imaju dodatke kruške, vanile, šljive, čokolade...

„Ni u jedan proizvod ne dodajem nikakve veštačke dodatke, aditive. Pasterizujem prirodnim putem, to je prirodni način konzerviranja kuvanjem, a smišljam i druge recepte. Na primer, za sledeću sezonu sam posadio dva ara jagoda, njih ću prvi put upotrebiti za sos koji ću posvetiti svojoj baki Jagodi“, kaže Aleksandar.

Dva i po ara plastenika žute se i crvene od vrsta kao što su „trinidad moruga škorpija“, „karolina riper“, „big black mama“, raznih „habanero“ paprika, ali i njihovih kombinacija koje i Aleksandra često iznenade.

„Interesantno kod tih paprika je što se one i međusobno oprašuju. Ne trudim se da zadržim vrstu jer je to nemoguće, morao bih da gajim samo jednu u zaštićenom prostoru bez drugih u blizini da bih bio siguran da je to ta. Međutim, veoma je intresantno kad čekaš da rodi plod i onda ispadne kombinacija biljaka u okolini, pa od jedne dobije boju, od druge teksturu, od treće oblik, a ljutina nekad bude skupina sve tri zajedno, pa bude baš, baš ljuta“, priča Aleksandar.

Ukrštanjem donedavno najljuće paprike „karoline riper“ i još jedne vrste čiji naziv nije objavljen nastala je nova najljuća paprika na svetu „pepper x“. Ovo je zvanično proglašeno u Ginisovoj knjizi rekorda.

„Eto, nju još uvek nemam, ali potrudiću se da je nabavim“, kaže Aleksandar.

Prema Ginisovom saopštenju, „pepper x“ ima 2.69 jedinica na Skovilovoj skali kojom se meri jačina ljutine.

„Naša prosečna zelena paprika je 30 hiljada ljutine, dok karolina riper ide do dva miliona. Ove sve ostale su preko milion skovila, možda je ’habanero’ 500-600 hiljada. Sve vrste od preko miliona su toliko ljute da ne znaš da li su one milion, milion i po ili dva miliona“, objašnjava Aleksandar.

Kaže da čili paprika, ukoliko se jede umereno, popravlja raspoloženje i zdravlje.

„Iako se oljute, ljudi se nasmeju, to ih iznenadi, pa im stavlja osmeh na lice. Ali ukoliko se pojede cela paprika... Ja sam ih u početku jeo, ali više nema potrebe da izlažem telo tom osećaju. To ti otvori sinuse, nos, oljutiš se i moliš u sebi samo da što pre prođe“, priča Aleksandar.

Sve što o proizvodnji čili paprika zna naučio je sa interneta. Pošto, kako se uverio, tu ima i dosta beskorisnih informacija, savete o uzgoju rado deli svima.

„Ko voli ljuto, može da me nađe. U Niškoj Banji ovde mogu da me posete, uvek sam raspoložan da zainteresovane ljude, potencijalne mušterije, dočekam na svom gazdinstvu, poslužim ih, oljutim ih, ispričam im neku priču, kažem šta ih zanima“, govori Aleksandar.

Ovaj uzgajivač paprika zainteresovane poziva da mu se jave preko naloga „Taniero hot sauce“ i „Taniero ljuti sos“ na društvenim mrežama. Planira da iz godine u godinu širi proizvodnju i jednog dana iz malog proizvođača preraste u izvoznika autentičnih ljutih soseva.

Bonus video:

02:53

PRAVI LESKOVAČKI AJVAR SPREMA SE SAMO OD OVE VRSTE PAPRIKE! Jedan od četiri sertifikovana proizvođača otkriva TAJNE CRVENOG BLAGA

(Espreso / Anadolija/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.