KO MOŽE DA SE PRIJAVI ZA NOVU POMOĆ OD DRŽAVE? Ovo su uslovi
Šalter, Foto: Dado Đilas

pomoć države

KO MOŽE DA SE PRIJAVI ZA NOVU POMOĆ OD DRŽAVE? Ovo su uslovi

Subvencije za mere energetske efikasnosti kroz program Vlade Srbije

Objavljeno:

Svoje domove tokom zime možete da utoplite, ali i da ujedno sačuvate kućni budžet. Kako bi poboljšali kvalitet grejanja u kući, iskoristite subvencije države za energetsku efikasnost i smanjite troškove.

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija", uz podršku Svetske banke i banke Poštanske štedionice, savetuju vas kako da uštedite energiju i smanjite svoje račune.

Račun za struju
Račun za strujufoto: Espreso

Ovaj projekat nastoji da svojim aktivnostima već treću godinu zaredom, ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Evo kako da se u 6 koraka prijavite za subvencije države za energetsku efikasnost:

1. preuzmite prijavni obrazac na sajtu opštine/grada ili u njihovim prostorijama.

2. pozovite jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/grada, kako biste dobili predračun za radove koje želite da sprovedete u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili.

3. fotokopirajte račun za struju za neki od prethodnih meseci, u kom morate da imate potrošnju veću od 30kWh.

4. očitajte ličnu kartu

5. pripremite kopiju dokaza o vlasništvu i legalnosti objekta za koji konkurišete

6. dostavite u zatvorenoj koverti (lično na portirnici grada/opštine ili preporučenom poštom) sve popunjene i potpisane prijavne obrasce, uz svu prateću dokumentaciju, sa naznakom ,,Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova - ne otvarati'', sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte.

Solarni paneli
Solarni panelifoto: RTS/Printscreen

Subvencije za mere energetske efikasnosti kroz program Vlade Srbije iznose 50 odsto za primenu maksimalno dve pojedinačne mere (recimo, zamena prozora i ugradnja kotla na gas), odnosno do 65 odsto za primenu paketa mera, na primer: zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotao na biomasu i solarni paneli.

Pre nego što odluče koje su mere energetke efikasnosti optimalne za njih, građanima se savetuje da posete sajt www.energetski-kalkulator.rs. Eksperti "Bolje energije" razvili su softver sa ciljem da građanima pomognu u donošenju odluka o investicionim merama koje treba da sprovedu u svojim objektima.

Na jednostavan moguće je doći do informacija kojoj energetskoj klasi pripadaju stambeni objekti, koje su mere koje treba da sprovedu i koliko to košta. Takođe, uz pomoć kalkulatora za energetsku efikasnost građani mogu da urade simulacije i dobiju informaciju u kom vremenskom periodu se vraćaju sredstva koja su uložili u energetsku sanaciju svojih stambenih objekata.

Bonus video:

01:27

KADA UKRSTIMO REGISTRE ZNAĆEMO KO OBRAĐUJE, A KO DAJE U ZAKUP! Ministarka poljoprivrede: Subvencije će završiti na PRAVOM MESTU

(Espreso / Kurir Biznis / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.