UPRAVO SU SE OGLASILI IZ PIO FONDA: Saopštili su najnovije detalje koji se tiču BESPLATNE POMOĆI ZA PENZIONERE
Penzioner i PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

PENZIONERI

UPRAVO SU SE OGLASILI IZ PIO FONDA: Saopštili su najnovije detalje koji se tiču BESPLATNE POMOĆI ZA PENZIONERE

Za korisnike koji pored domaće, primaju penziju i iz inostranstva, uslov za besplatnu banju je da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara

Objavljeno:

Republički fond PIO podseća korisnike da prijavu za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju u neku od banja Srbije mogu podneti zaključno sa 25. januarom 2024. godine.

Pravo na banjski oporavak o trošku Fonda PIO, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, prevremenih starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije, čija penzija iznosi do 39.850 dinara, koji nemaju druga lična primanja i koji nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu.

Za korisnike koji pored domaće, primaju penziju i iz inostranstva, uslov je da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.

Rang-lista korisnika koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju objavljuje se dvadeset četvrtog radnog dana od dana isteka oglasa, odnosno 1. marta 2024. godine.

Prigovori na rang-listu mogu se podneti nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana objavljivanja rang-liste na oglasnoj tabli, tj. od 4. do 8. marta. Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang-listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju.

1 / 6 Foto: Nebojša Mandić

U skladu s tim, konačna rang-lista će biti objavljena 14. marta 2024. godine, nakon čega će uslediti i prvi pozivi korisnicima za upućivanje na oporavak.

U skladu sa Pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija RF PIO, rang-lista se utvrđuje prema broju bodova, na osnovu sledećih kriterijuma: visina penzije, broj godina staža osiguranja, broj godina korišćenja penzije, ostvareno pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalan život i rad. Pod jednakim uslovima za upućivanje na rehabilitaciju, prednost ima korisnik penzije koji je stariji.

Pravilnik takođe propisuje i da se korisnik penzije upućuje na rehabilitaciju prema iskazanoj želji, u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove, koja nije kontraindikovana njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Iako korisnici prilikom podnošenja prijave za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju Fondu dostavljaju i medicinsku dokumentaciju, ukoliko je poseduju, važno je naglasiti da zdravstveno stanje penzionera ne utiče na poziciju na rang-listi. Dakle, Fond PIO korisnike ne upućuje u banje u cilju lečenja, već omogućava penzionerima sa niskim primanjima da odu na besplatan oporavak.

Bonus video:

01:48

ZBOG ČEGA PENZIONERI I DALJE RADE I TO NAJTEŽE POSLOVE?

(Espreso / PIO Fond / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.