HOĆE LI OVE GODINE PASTI CENA AUTOMOBILA? Stručnjak za Espreso o uticaju ZABRANE IZVOZA POLOVNJAKA iz EU!
Foto: EPA-EFE/TONY VECE, Nemanja Pančić, Privatna arhiva

OD ČEGA ZAVISI CENA AUTOMOBILA?

HOĆE LI OVE GODINE PASTI CENA AUTOMOBILA? Stručnjak za Espreso o uticaju ZABRANE IZVOZA POLOVNJAKA iz EU!

O tome kako će se porast uvoza odraziti na cene automobila u Srbiji i koji faktori najviše utiču na kreiranje cena, razgovarali smo sa generalnim sekretarom Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Borisom Ćorovićem

Objavljeno:
Marina Letić

Prema podacima Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, u Srbiji je u 2023. godini porasla prodaja putničkih automobila za oko 11,65 odsto u odnosu na 2022.

Prodato je 25.422 automobila, čak 2.637 više nego godinu pre ( 22.785 u 2022.)

Najprodavaniji brend je "Škoda" sa isporučenih 5.533 automobila.

Prema podacima Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, o prvoj registraciji novih vozila (MUP Srbije i Cube team) u 2023. godini u našoj zemlji je došlo do značajnog rasta prodaje. Tako je, zaključno sa 31. decembrom minule godine, računajući ukupno putnička i Laka komercijalna vozila (LKV) kupcima isporučeno 30.651 vozilo što je za 1.816 više od istog perioda 2022. kada se na drumovima Srbije našlo 28.835 novih vozila, što predstavlja rast od 6,3 odsto.

Da su sve traženiji i "superautomobili", potvrđuje ova statistika u kojoj se navodi da je 2023. godine u našoj zemlji prodato čak 180 "Poršea", 33 "Maseratija", 16 "Jaguara", 11 "Bentlija", 7 "Ferarija", 3 "Lamborginija", jedan "Aston martin", 15 " Tesli".

O tome kako će se porast uvoza odraziti na cene automobila u Srbiji i koji faktori najviše utiču na kreiranje cena, razgovarali smo sa generalnim sekretarom Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Borisom Ćorovićem.

- Porast broja uvezenih automobila nije kategorija koja ozbiljnije determiniše cene, navodi Ćorović za Espreso i dodaje da na cene automobila utiču dominantno tri faktora:

  • Sve strožiji zahtevi regulatora (Evropska komisija) kada je u pitanju ugradnja sklopova automobila u cilju poboljšanja zaštita životne sredine i bezbednosti u saobraćaju;
  • Sve veći zahtevi samih kupaca kada su u pitanju nove funkcionalnosti i oprema automobila;
  • Opšti faktori na globalnom nivou: inflacija, rast cena transporta, rast cena sirovina (čelik, plastika, aluminijum, guma itd.), porast cena finansiranja, kredita, bankarskih proizvoda itd.

Obzirom na sve ove faktore, kako kaže naš sagovornik, čini se teško izvodljivim da će tokom 2024. godine doći do pada cena novih automobila.

- Za očekivati je i blaži rast cena, a ukoliko bi kod nekih modela cene ostale na nivou iz 2023. to bi bio značajan uspeh, ističe generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Boris Ćorović
Boris Ćorovićfoto: Privatna arhiva

Raste interesovanje za električne automobile

Prošle godine prodat je 331 električni automobil, kao i 6.003 hibridna vozila. U odnosu na 2022. godinu, prodaja električnih vozila "skočila" je za 1,30 odsto.

Trend porasta interesovanje zabeležen je i u celom svetu gde je prodaja električnih automobila porasla za 55 odsto za godinu dana- Kina prednjači sa 60 odsto, ali i sve više zemalja Evrope ulazi u trku na ovom tržištu

Subvencijama koje idu i do 5.000 evra, Srbija takođe podstiče ovaj zaokret.

Kupovina putničkih i teretnih vozila subvencioniše se isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra.

Električno vozilo
Električno vozilofoto: Profimedia

Subvencionisana kupovina sprovodi se isplatom iznosa na ime učešća za finansijski lizing za kupovinu novog vozila ili plaćanja dela kupoprodajne cene novog vozila.

Ćorović ističe da su subvencije koje država daje za kupovinu električnog vozila imale uticaj na statistiku rasta prodaje.

- Dominanto jesu, ali je činjenica da postoji interesovanje kupaca u Srbiji za potpuno električne automobile i da ono raste iz godine u godinu. Ono što pomalo zabrinjava je da je u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu predviđeno gotovo 1 milion evra manje sredstava za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila. Mi apelujemo da se iznos, ako ništa drugo barem ne smanjuje u odnosu na 2023.godinu, navodi Boris Ćorović za Espreso.

Hoće li zabrana izvoza starijih polovnjaka van granica EU uticati na srpsko tržište?

U julu 2023. godine brzinom svetlosti se proširila vest da Evropska komisija planira da zabrani izvoz starijih polovnjaka van granica EU. Procena je da u Evropskoj uniji oko šest miliona vozila godišnje dospeva u status "dotrajalosti".

U Srbiju se svake godine uveze oko 150.000 polovnih automobila, od kojih je većina starosti od 10 do 15 godina.

U razgovoru sa našim sagovornikom dotakli smo se i toga da li će ova zabrana imati uticaja na srpsko tržište polovnjaka.

- Neće imati uticaja, obzirom da se radi o dotrajalim („end of life“) vozilima, koja čak ni po postojećim propisima nisu mogla da se uvezu u Srbiju. Kriterijumima Evropske komisije je jasno definisano šta se smatra dotrajalim vozilima, a to su ona vozila koja nije moguće popraviti i na ekonomski racionalan način dovesti u stanje ispravnosti i funkcionalnosti za učestvovanje u saobraćaju. Da se izrazim prostim rečima – to je ono što se kod nas kaže „krš“, ističe Ćorović za Espreso i dodaje da takva vozila inače nije bilo moguće uvoziti u Republiku Srbiju.

- Evropska Komisija se odlučila za zabranu izvoza takvih vozila iz razloga da uveća domaću sirovinsku bazu za proizvodnju novih vozila (smanjenje zavisnosti od uvoza), kao i da uposli dodatno sektor reciklaže, naveo je generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova za Espreso.

Polovni automobili / ilustracija
Polovni automobili / ilustracijafoto: Profimedia

Podsetimo, najviše vozila je prodato u junu 3.233 jedinice dok su prodavci imali najmanje kupaca u januaru kada je isporučeno 1.561 vozilo. Jasno je da je uzrok mali broj radnih dana u januaru.

Kada računamo zajedno prodaju putničkih automobila i LKV najbolji prodajni rezultat ide "Škodi". Vozila ovog brenda su došla do 5.834 kupca. Na drugom mestu brendova sa najvećom prodajom u ovim kategorijama je "Tojota" sa 2.546 prodata putnička automobila i LKV. Treći je "Folksvagen" sa 2.356, četvrti "Fijat" sa 2.016, peti "Hjundai" sa 1.872 isporučena vozila, navode iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Škoda / ilustracija
Škoda / ilustracijafoto: Printscreen/Youtube/Tafra Channel

Francuski gigant "Reno" je šesti po prodaji sa 1.746 vozila, tik ispred "Dačije" za čija se vozila odlučilo u prošloj godini 1.647 naših sugrađana.

Na osmom mestu liste najprodavanijih brendova u 2022. je "Sitroen" sa 1.352 vozila, a "Kija" je deveta sa 1.300.

Bavarski gigant "BMW" na desetom mestu ove liste predvodi i takozvane luksuzne brendove premijum segmenta sa 1.185 prodatih vozila.

Razloga za nezadovoljstvo nema ni "Mercedes" sa prodatih 1.120 kao ni "Audi" sa 1.086. prodatih vozila.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:46

POLOVNJACI NIKAD SKUPLJI, A ZBOG ODRŽAVANJA BOLI GLAVA! Ovo su cene malih i velikih servisa i šta je presudno za ODRŽAVANJE KOLA

(Espreso/ Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.