KAKO "PREGURATI" JANUAR BEZ ZADUŽIVANJA? Gavrilović za Espreso dao KONKRETNE SAVETE, ovo može biti SPASONOSNO!
Dejan Gavrilović - Efektiva, Foto: EPA TOLGA AKMEN, Beta Miloš Miškov, Printscreen/youtube/TvPrva, Marina Lopičić

JANUAR U ZNAKU TROŠKOVA

KAKO "PREGURATI" JANUAR BEZ ZADUŽIVANJA? Gavrilović za Espreso dao KONKRETNE SAVETE, ovo može biti SPASONOSNO!

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva" za Espreso dao savete za preživljavanje finansijskog pritiska tokom januara

Objavljeno:
Marina Letić

"Ne volim januar i bele zimske vragove" pevao je Balašević, ali kada dođe prvi mesec u godini, ova pesma može dobiti i modifikovanu verziju u kojoj se januar ne voli zbog silnih troškova.

Januar slovi za najduži i najdepresivniji mesec tokom kojeg većina građana jedva spoji kraj sa krajem.

Osim toga, u januaru najčešće posežemo za kreditnim karticama i čekovima, te nije za čuđenje što je, po statistici, januar mesec u kome najviše dugujemo.

Prvi mesec u godini poznat je i po mnogo sitnih poskupljenja, a privremeno rešenje kako bi se svi troškovi premostili građani vide i u preskakanju rate za kredit.

Jedna Nova godina, druga Nova godina, Božić, kupovina poklona, slave uz sve one ustaljene račune i kupovne navike, zadali su ozbiljnu glavobolju i postavili pravi matematički i egzistencijalni zadatak - kako preživeti januar?

Uz svesno upravljanje finansijama i pažljivo planiranje, moguće je prebroditi izazove koje donosi januarski pritisak.

Da je u svemu tome pridržavanje prioriteta jedan od ključnih koraka ka uspešnom upravljanju finansijama u ovom periodu, slaže se i Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva".

- Januar je mesec silnih trošenja. Imamo Crni petak, pa dođu novogodišnji popusti, treba spremiti trpezu za Božić, pa Srpska nova godina... Takođe, januar je mesec sa 31 danom, em se u nekih firmama plata primi malo ranije. Januar često bude 35 dana od plate do plate. Ono što je dobro jeste da, ko ima decu, deca ne idu u školu pa tu može da prištedi jer im ne daje novac za užinu i prevoz, navodi Gavrilović za Espreso.

Dejan Gavrilović
Dejan Gavrilovićfoto: Printscreen/Youtube/Prva

Gavrilović ističe da ne postoji čarobna formula za uštedu tokom "najdužeg meseca u godini", ali je ključ u racionalnom trošenju i pametnom raspolaganju sredstvima.

- Svi oni klasični saveti za štednju važe i kada je januar u pitanju. Ta štednja podrazumeva da se ne kupuju stvari i hrana koja nije neophodna, da se iskoristi ono što je preostalo od božićne i novogodišnje trpeze. Savet je i kupovina na akcijama. Treba pratiti sniženja kojih ima tokom januara. Potrošačima na ruku ne ide ni ova niska temperatura, pa će to uvećati račune za struju, podseća Gavrilović za Espreso.

Čovek drži fiskalne račune u rukama
Čovek drži fiskalne račune u rukamafoto: Marina Lopičić

Naš sagovornik napominje da štednja uveliko zavisi od stila života, primanja i finansijskih mogućnosti.

- Građani koji su prinuđeni na štednju, oni kojima to, da kažemo, stil života, već dobro znaju da se za januar priprema u novembru, decembru, a možda i pre toga, ističe Gavrilović.

Namirnice i sredstva za higijenu, kako navodi Gavrilovićm, umesto u marketima i velikim trgovinskim lancima možete kupovati u lokalnim radnjama gde su možda čak i niže cene.

Kupci u marketu
Kupci u marketufoto: Tamara Trajković

Takođe, kada uočite proizvod na velikom sniženju savet je da kupite više komada i na taj način ostvarite dugoročnu uštedu.

Pet saveta kako da preživite finansijski pritisak tokom januara:

1. Isplanirajte budžet

Uzmite u obzir sve planirane troškove, poput kirije, računa, rate za kredit, hrane i drugih osnovnih potreba. Postavljanje realnog budžeta i pravovremeno planiranje omogućiće bolju kontrolu finansija.

2. Razmislite o prioritetima

Razmislite o prioritetima i o tome šta vam je zaista neophodno a bez čega ipak možete. Kada fokus stavite na osnovne troškove, lakše ćete sačuvati finansijsku stabilnost.

3. Ekonomična potrošnja

Svesno i savesno trošite novac. Razmislite o alternativama koje će vam pomoći da uštedite, poput pripreme obroka kod kuće umesto naručivanja hrane ili upotrebe javnog prevoza umesto sopstvenog automobila.

Žena sa šarenim kesama
Žena sa šarenim kesamafoto: Profimedia

4. Pratite akcije

Osim po troškovima, "najduži mesec" u godini poznat je i po sniženjima. U brojnim trgovinskim lancima aktuelne su akcije na namirnice i sredstva za higijenu. Koja roba je na akciji i gde su trenutno najveća sniženja, možete proveriti putem interneta, uporediti cene i izabrati najpovoljniju opciju.

5. Pozitivno i prema novcu

Na koncu, pozitivan stav prema novcu i štednji može vam olakšati posao. Suština je da od onoga čime raspolažete "oslobodite" novac za stvari koje za vas imaju vrednost, bez uticaja na ukupnu finansijsku stabilnost.

Kako vi preživljavate ovaj mesec? Pišite nam u komentarima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:57

SOLARNI PANELI, INVESTICIJA SA ROKOM TRAJANJA OD 25 GODINA

(Espreso / Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.