KOLIKO JE JEFTINA STRUJA JEFTINIJA? Ovo mnogi ne znaju, a može da smanji RAČUN
Struja, Foto: Profimedia, Espreso

Istraživanje

KOLIKO JE JEFTINA STRUJA JEFTINIJA? Ovo mnogi ne znaju, a može da smanji RAČUN

Ovim promena možete smanjiti račun i do nekoliko hiljada mesečno.

Objavljeno:

U Srbiji, naročito tokom zimskih dana i povećanje potrošnje struje zbog grejanja, mogućnost smanjenja potrošnje struje sve je češća tema u domaćinstvima.

Koje to jednostavne promene možemo da uvedemo da bismo smanjili potrošnju struje i umanjili račun?

Korišćenje jeftine struje

Noćna tarifa tri do četiri puta je jeftinija od dnevne. Ukoliko počnete da punite bojler noću, perete veš i sudove u mašinama, možete da uštedite i do nekoliko hiljada dinara mesečno.

Ono o čemu posebno treba voditi računa je to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače. To znači da je noćna tarifa u Srbiji podeljena u tri zone. To su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Oni koji žive na teritoriji Vojvodine na jeftinije kilovate mogu da računaju svake noći od 23 sata do 7 ujutro.U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro. Kada je reč o Beogradu taj termin je od ponoći do osam ujutro.

Važno je napomenuti da samo dvotarifna brojila mogu da imaju jeftinu struju, a to možete proveriti jednostavnim pogledom na strelicu na brojilu. Ukoliko pokazuje ka dole, jeftina tarifa je u opticaju.

Štedljive sijalice
Štedljive sijalicefoto: Print Screen Youtube

Zamenite sijalice

Investicijom u štedljive sijalice ili LED svetla možete smanjiti od 5 do 9 puta potrošnju struje na sijalice.

Zamrzivač, Frižider, Štednja
foto: Printscreen/youtube, printscreen/reddit, EPA

Optimizujte frižider

Ukoliko povećate temperaturu na frižideru i stavite da hladi na 3, umesto na 4 ili 5 na skali, možete da smanjite račun. Takođe, smanjite i broj otvaranja frižidera, jer pri otvaranju temperatura u njemu se diže, te zahteva dodatnu potrošnju energije.

Smanjite grejanje

Ukoliko se grejete samostalno, bilo da je u pitanju etažno grejanje ili grejanje preko TA peći, lako možete smanjiti račun jednostavnom promenom - smanjite temperaturu nekoliko stepeni ukoliko niste kući. Stan će vam ostati topao, a račun će se smanjiti. Ukoliko pak koristite TA peć, punjenje tokom noći je od velike pomoći za smanjenje potrošnje.

Investirajte u pametne tehnologije

Od pametnih utičnica, do pametnih termostata, postoji mnoštvo novih tehnologija koje za samo nekoliko hiljada mogu znatno da utiču na duge staze da naprave vaše domaćinstvo ekonomičnijim.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.