U JEDNOM GRADU U SRBIJI SE PRODAJU STANOVI ZA MILION EVRA, A NIJE BEOGRAD: Zanimljivi su Rusima i programerima
Stan, Foto: Profimedia

nekretnine

U JEDNOM GRADU U SRBIJI SE PRODAJU STANOVI ZA MILION EVRA, A NIJE BEOGRAD: Zanimljivi su Rusima i programerima

Stanovi u Novom Sadu se prodaju po ceni i od milion evra

Objavljeno:

Do sada smo navikli da stanove koji se prodaju po cenama od oko milion evra (pa naviše) vidimo samo u Beogradu, ali to više nije slučaj. To pokazuje i primer Novog Sada, gde je trenutno oglašeno pet takvih stanova. Ima još najmanje 14 luksuznih nekretina, površine od oko 100 kvadrata, čija se cena približava milionu.

Glavna vest u godini za nama bile su visoke kamatne stope za stambene kredite i vrtoglavo skupi stanovi u novogradnji, što je na tržištu nekretnina dovelo do stagnacije, odnosno manje prodatih stanova.

Kriza je svakako pogodila najveće tržište nekretnina u našoj zemlji – Beograd, ali procene stručnjaka pokazuju da je situacija loša i u Novom Sadu, gde je promet tokom prošle godine opao za više od 40 odsto.

Međutim, uprkos tome, i na novosadskom tržištu javljaju se ekstremni primeri cena stanova o kojima prosečni građani, najblaže rečeno, mogu samo da sanjaju.

Stan, Beograd
foto: Filip Plavčić

Naime, prema pisanju novosadskog Dnevnika, i porеd zatišja u prodaji nekretnina, u Novom Sadu jе za višе od milion еvra u prodaji pеt stanova, a nalazе sе na Grbavici, u Ulici Cara Dušana i na Bulеvaru oslobođеnja.

Osim toga, u oglasima se mogu naći nekretnine koje se prodaju po cenama od oko 700.000 evra. Rеč jе o novogradnji, luksuznim stanovima koji imaju višе od 100 kvadrata, nalazе sе u užеm cеntru grada, a jеdan jе na Limanu čеtiri.

Miloš Mitić iz agencije „City expert“ kaže za Nova.rs da Novi Sad jeste drugo najveće tržište nekretnina u našoj zemlji, pa ovakvi primeri i ne iznenađuju previše.

„To mi nije neko iznenađenje, s obzirom da je tržište tamo aktivno i da se cene kvadrata u novogradnji kreću i preko 3.000 evra“, kaže sagovornik Nova.rs.

Dodaje da je Novi Sad kao takav zanimljiv programerima koji imaju dobru platežnu moć, ali da je i sve više ruskih državljana koji žele da kupe nekretninu.

Stan
foto: Filip Plavčić

„Novi Sad je ruskim državljanima u poslednje vreme zanimljiviji čak možda i više nego Beograd. To je bilo i pre nego što je došlo do rata u Ukrajini. Sa tolikom tražnjom, ne iznenađuju ovakvi primeri“, kaže Mitić.

Podvlači da Novi Sad luksuzne nekretnine može da ponudi, kako u centru, tako i u okolini.

„Luksuzne nekretnine uglavnom kupuju preduzetnici, a dosta su zainteresovani i bosanski državljani, ali i gastarbajteri“.

Sagovornik Nova.rs podseća da poslednji podaci pokazuju da je Novi Sad u poslednjem kvartalu 2023. godine beležio najveći pad prodaje nekretnina u celoj zemlji, i to više od 35 odsto u odnosu na godinu pre.

„Najveći pad prodaje bio je u starogradnji, tu i očekujemo uskoro neku korekciju cena naniže, dok su cene u novogradnji takve kakve jesu“, zaključuje Mitić.

Prema poslednjim podacima, kvadrat stana u starogradnji u Novom Sadu košta 2.695 evra, dok cena kvadrata u novogradnji iznosi u proseku 3.000 evra.

Bonus video:

00:35

SRBIJA REŠAVA VIŠEDECENIJSKI PROBLEM! Stanovi za snage bezbednosti - cena kvadrata oko 500 evra!

(Espreso/Nova/Andrija Lazarević/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.