NAKON JANUARSKOG POVEĆANJA PENZIJA BI MOGLO DA USLEDI JOŠ JEDNO: Evo od čega to zavisi
Penzioneri, Foto: Beta/Dragan Gojić

PENZIONERI

NAKON JANUARSKOG POVEĆANJA PENZIJA BI MOGLO DA USLEDI JOŠ JEDNO: Evo od čega to zavisi

To naredno povećanje usledilo bi nakon predstojećeg januarskog skoka plata u javnom sektoru od 10 odsto, penzija od 14,8 odsto

Objavljeno:

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se već sredinom naredne godine može očekivati dodatno povećanje plata i penzija pod uslovom da se nastavi rast i dobri rezultati, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je naglasio da se teži ubrzanom dolasku do nivoa plata i penzija koje su obećane, a to je prosek od 1.400 evra za plate do kraja 2027. godine i 650 evra za prosečne penzije i minimalnu zaradu, jer je želja, kako je rekao, ne samo očuvanje standarda građana, već njegov dalji rast.

To naredno povećanje usledilo bi nakon predstojećeg januarskog skoka plata u javnom sektoru od 10 odsto, penzija od 14,8 odsto i minimalne zarade od 17,8 odsto”, rekao je on za TV Pink.

1 / 3 Foto: Beta/Dragan Gojić

Ekspo će pogurati celu zemlju napred

Prema njegovim rečima, naredne četiri godine neće biti izbora, zemlji je potrebna stabilnost, a radiće se na organizaciji specijalizovane izložbe Ekspo 2027. godine kao najveće razvojne šanse Srbije u tom periodu.

Mali je ocenio da će ova izložba pogurati celu zemlju napred, investicijama u svim gradovima, sređivanjem fasada, daljom izgradnjom puteva, razvojem kanalizacione mreže, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i slično.

Projekti EU u oblasti zapošljavanja vredni 5,5 miliona evra

Istakao je da će za period od 15 godina, od 2012. do 2027. godine, moći da se kaže da je Srbija prvo sprovela mere teške fiskalne konsolidacije, a da je potom usledio najbrži rast i da je zemlja stigla do organizacije ogromnog svetskog događaja, koji će doprineti daljem napretku i razvoju naše zemlje.

Ocenio je da bi trebalo da budemo zadovoljni postignutim ekonomskim rezultatima tokom ove godine, pošto je to već četvrta krizna godina u svetu, a u kojoj je Srbija ostala stabilna, jaka i dalje rasla, dok je „jedna Nemačka već u recesiji”.

„Srbija ovu godinu završava mnogo bolje nego druge zemlje, a to je prošle nedelje rekao i Međunarodni monetarni fond. Njihov izveštaj je više nego pozitivan i jasno kaže da je Srbija na dobrom putu, da smo stabilni, jaki, da smo dobro odgovorili na krizu”, rekao je Mali.

Dodao je da će ovu godinu, nakon rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,6 odsto u trećem kvartalu, Srbija završiti sa rastom BDP-a od 2,5 – 2,6 odsto, te da će prvi put biti nadmašen iznos od 69 milijardi evra BDP-a.

Siniša Mali
Siniša Malifoto: TV Pink Printscreen

Rekordne investicije i devizne rezerve

Kada je reč o situaciji na tržištu rada, rekao je da Srbija beleži i rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto i rekordnu zaposlenost, budući da radi oko 2,36 miliona građana koji, kako je naglasio, plaćaju poreze i doprinose.

Konačno rast cene pšenice

„Strane direktne investicije su i ove godine rekordne i iznose oko 4,5 milijarde evra, pri čemu interesovanje investitora ne jenjava”, istakao je ministar finansija.

Uz to, dodao je, Srbija ima i rekordnih 25 milijardi evra deviznih rezervi što nam, kako je objasnio, omogućava da držimo stabilan kurs koji dalje doprinosi smanjenju inflacije sa kojom se uspešno borimo.

Mali je poručio da će u decembru, prema projekcijama, prosečna plata u Srbiji iznositi 830 do 840 evra, da će prosek penzija nakon januarskog povećanja iznositi 390 evra, a minimalna zarada će prvi put premašiti 400 evra, dok je pre desetak godina bila tek nešto preko 15.000 dinara, prenosi RT Balkan.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Politika / Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.