STANODAVCI U BEOGRADU OPET DIŽU KIRIJE: Na periferiji cene kao u centru, šta se ovo dešava?
Stan, Foto: Profimedia

stanarina

STANODAVCI U BEOGRADU OPET DIŽU KIRIJE: Na periferiji cene kao u centru, šta se ovo dešava?

Iako je veliki broj Rusa napustio našu zemlju, stanodavci se i dalje nadaju visokoj kiriji

Objavljeno:

Kretanje kirija ove godine u Beogradu je bilo vrlo promenljivo, a cene se nisu smirile ni pred kraj godine. Sudeći prema trenutno aktuelnim oglasima praznih nekretnina ima ali one najpovoljnije ne idu ispod 200 evra čak ni na periferiji.

Iako se posle odlaska ruskih državljana tržište nekretnina najma malo smirilo i cene u jednom trenutku vratile na staro, izgleda da nije dugo potrajalo. Kirije u Beogradu ponovo su visoke, a centralne lokacije i dalje su samo za one sa "dubljim džepom". Ipak ni u širem centru nije bolja situacija, i nema velike razlike u ceni kirija.

Za 200 evra Zemun polje, Kotež i Sremčica

Periferija i udaljenost od grada uvek su važili za jeftinije lokacije za podstanare. Manji stanovi i garsonjere su se pre dolaska Rusa na ovim lokacijama mogli naći i za 100, 150 evra, a nešto više kretali su se porodični od preko 60 kvadrata.

Situacija međutim i dalje nije sjajna. Iako je veliki broj Rusa napustio našu zemlju, stanodavci se i dalje nadaju visokoj kiriji. Da ponude ima govore oglasi na portalima za oglašavanje kojih je na stotine, ali izgleda da svi drže istu cifru i nemaju nameru da popuste. Ono što je još gore, za ove cifre uglavnom se izdaju garaže, podrumi i deo kuće u veoma lošem stanju, i veoma starim nameštajem. To je zapravo ono što najviše ljuti podstanare koji su u potrazi za prostorom, sudeći da su ispod svakog oglasa usledi na desetine negativnih komentara.

Stanovi za 200 evra mogu se naći u Zemun polju, Kotežu, Sremčici...i to uglavnom oko 25 do 30 metara kvadratnih, tako reći jednosobni ili garsonjere. Na Altini, Jaincima i Krnjači ista kvadratura kreće se za oko 50 evra više, a cenu određuje i opremljenost i stanje nekretnine.

Stan, Beograd
foto: Filip Plavčić

Mirijevo i Zvezdara od 280 evra

Mirijevo je poslednjih godina najnaseljenija opština, a veliko interesovanje za nekretninama vlada i kada je u pitanju prodaja i izdavanje. Prema trenutno dostupnim informacijama, najjeftiniji stan na Mirijevu košta 270 evra mesečno a za tu sumu podstanar dobija skroman prostor od 30 kvadrata opremljen sa starim nameštajem.

Na Zvezdari kod Novog groblja, mesečna kirija za nekretninu od 26 kvadrata iznosi 280 evra, dok na Košutnjaku nešto manja ali sa parking mestom može se iznajmiti za 290 evra. Imajući u vidu da je parking mesto danas postalo pravi luksuz, malo je vlasnika nekretnina koje i parking mesto uključuju u cenu kirije.

Dorćol, Voždovac, Rakovica 300 evra

Malo veći stanovi sa oko 40 kvadrata i preko u širem centru mogu se naći za oko 300 evra. U pitanju su lokacije Autokomanda, Rakovica, Labudovo brdo... U Jajincima je za ovaj iznos moguće iznajmiti stan od čak 60 kvadrata a na Ceraku za 10 kvadrata manje. Sudeći prema priloženim fotografijama i opisu, uglavnom je u pitanju stara gradnja ali stari i nameštaj.

Za istu cifru mogu se naći nekretnine i u strogom centru na lokacijama kao što su Vukov spomenik i Donji Dorćol Palilula, Novi Beograd... međutim, ni jedan od ponuđenih stanova ne prelazi veličinu od 25 kvadrata, što je dakle dovoljno za jednu osobu.

Vračar i strogi centar 350 evra

Vračar je ove godine postao prava hit lokacija i u prodaji i kada je u pitanju najam stanova. Ova lokacija odavno je važila za jednu d najtraženijih, ali je dolazak Rusa samo pripomogao rastu cena koje su čak i strogi centar stavile u drugi plan.

Stan na Vračaru od 30 kvadrata trenutno se može iznajmiti za 350 evra. Iako se nekretnina nalazi u izvornom stanju i staroj gradnji, pa još je i opremljena starim nameštajem, izgleda da vlasnik smatra da je lokacija bitnija od samog prostora u kome osoba treba da boravi pa je zacenio prostor po njemu adekvatnoj ceni.

Garsonjera u strogom centru, zapravo u ulici Vuka Karadžića je u pola manja, tačnije ima 16 kvadrata, a slike govore da je nameštaj u još lošijem stanju. Ono što je vlasnik ipak istakao kao benefit nekretnine jeste da je grejanje na TA peć i da su niske mesečne režije.

Bonus video:

00:49

Stan u Beogradu na vodi

(Espreso/Blic Biznis/Marica Jovanović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.