VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA: Danas su donete ove KLJUČNE ODLUJE
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PIO FOND

VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA: Danas su donete ove KLJUČNE ODLUJE

Penzioneri neka obrate pažnju na novi pravilnik PIO fonda

Objavljeno:

Danas je održana 23. sednica Upravnog odbora RF PIO na kojoj je izmenjen i dopunjen Pravilnik o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ovim izmenama obezbeđeni su efikasnija primena i preciziranje Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a dopunom postojećeg Pravilnika uveden je novi vid standarda – “Razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti”.

Predviđeno je da se socijalni dijalog ostvaruje kroz organizovanje tribina, okruglih stolova i savetovanja u zemlji, a međunarodne aktivnosti da obuhvataju učešće penzionera i starije populacije na međunarodnim konferencijama u inostranstvu koja organizuju udruženja koja predstavljaju penzionere i stariju populaciju, saopštio je Fond PIO.

Ključna novina, uvođenje još jednog vida društvenog standarda, a to je razvoj socijalnog dijaloga i međunarodne aktivnosti, kako je kazala direktorka Sektora za finansijske poslove u Direkciji Fonda, Bojana Popović, rezultat je pregovora reprezentativnih udruženja penzionera sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom finansija, nakon čega su održani i sastanci sa Fondom i došlo se do rešenja da je ovo najbolji način da se uvede još jedan vid društvenog standarda koji će poboljšati i sam položaj korisnika, a i otvoriti neke nove mogućnosti za udruženja penzionera.

1 / 5 Foto: Beta/Dragan Gojić

Pored navedene, važna izmena u Pravilniku odnosi se i na troškove za pratioca kada je u pitanju odlazak na besplatnu rehabilitaciju korisnika penzije.

Do sada je Fond finansirao troškove pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad, u trajanju do 10 dana u toku kalendarske godine, u određenoj ustanovi, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda.

Novi Pravilnik predviđa da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica.

Kako je istakla Bojana Popović, na ovaj način je obuhvaćena značajno šira grupacija, odnosno veći broj korisnika koji nisu sposobni da rehabilitaciju koriste samostalno, već im je neophodna pratnja druge osobe, odnosno staraoca.

Direktorka Sektora za finansijske poslove najavila je da će posebnom instrukcijom koja će pratiti Pravilnik, biti regulisani sadržaj i vrednost paketa solidarne pomoći, odnosno da će paketi ubuduće biti standardizovani po pitanju vrste proizvoda koje sadrže, kao i po pitanju vrednosti svakog pojedinačnog paketa.

Na ovaj način podela paketa pomoći vršiće se ravnopravnije i veći broj korisnika koji su najugroženiji biće u mogućnosti da dobije svoj paket.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Penzinonisani / V.P/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.