NISTE NI SVESNI KOLIKO MILIONA LITARA GODIŠNJE SE PROIZVEDE U SRBIJI: A tek kome se sve proda...
U Srbiji se dogišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, Foto: RINA

zANIMLJIVO

NISTE NI SVESNI KOLIKO MILIONA LITARA GODIŠNJE SE PROIZVEDE U SRBIJI: A tek kome se sve proda...

U Srbiji rakija je neizostavni deo svakog domaćinstva, a u nastavku pročitajte koliko se to rakije godišnje proizvede u Srbiji, kao i to ko su nam najveći kupci

Objavljeno:

U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od kojih 30 miliona dolazi iz registrovanih destilerija, dok je 20 miliona litara za "sopstvenu upotrebu", nadove podaci iz Privredne komore Srbije.

Kazan, Kazan za rakiju, Rakija
foto: Printscreen YouTube/Novak Knežić

Pored 50 miliona litara rakije godišnje, Srbija se može pohvaliti i brojkom od čak 100 novih destilerija na godišnjem nivou. Najveći broj destilerija je iz Zlatiborskog, Raskinskog i Šumadijskog okruga.

Povećanje broja destilerija sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Aleksandar Bogunović vezuje pretežno za ljude koji žele da se ovim bave kao hobijem ili dodatnim poslom, ali na zakonit način.

"Činjenica je da broj proizvođača raste, kao i proizvodnja rakije u Srbiji. Usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima znatno je pojednostavljena procedura registracije proizvođača, pa se zbog te činjenice veliki broj onih koji su prethodno pekli rakiju odlučio da registruje i posluje na legalan način", kazao je Bogunović.

Privredna komora navodi da u Srbiji ima 730 registrovanih proizvođača žestokih pića, ali i da izvoz rakije raste po stopi od 20%. Najviše se izvozi u zemlje regiona, ali i Nemačku i SAD. U proteklom periodu, i izvoz rakije je počeo i za Azerbejdžan, Litvaniju i Letoniju.

Što se tiče vrsta rakija, najpopularnija je šljivovica, o čemu govori i to da je ona prošle godine uvrštena u Uneskovu listu nematerijalnog dobra, a pored nje popularne su i dunja i kruška.

Bonus video:

02:12

ŠLJIVOVICA NA UNESKOVOJ LISTI! Proizvođač: Zna se šta je PRIRODNO, a šta veštačko piće! NAJBOLJA RAKIJA SE PRAVI OD OVE ŠLJIVE

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.