TELEKOM USKORO ISPLAĆUJE DIVIDENDE, A STIZALE SU PARE I OD NIS-A I AERODROMA: Evo koliko smo zaradili do sad!
Pošta, Foto: Beta/Vuk Branković

besplatne akcije

TELEKOM USKORO ISPLAĆUJE DIVIDENDE, A STIZALE SU PARE I OD NIS-A I AERODROMA: Evo koliko smo zaradili do sad!

Koliko smo zaradili od dividendi Telekoma Srbija, NIS-a i Aerodroma?

Objavljeno:

Najavom Telekoma Srbija da će 27. decembra akcionarima na račune leći po 8,4 dinara bruto (odnosno 7,14 dinara neto) po akciji, na osnovu poslovnih rezultata iz 2022. godine, završava se ovogodišnja „berba“ dividendi na osnovu besplatno podeljenih akcija.

Od 2012. do 2019. godine građanima i državi kao akcionarima isplaćivane su dividende Telekoma Srbija, Naftne industrije Srbije (NIS) i Aerodroma Nikola Tesla, da bi u međuvremenu aerodrom dobio koncesionara – firmu Vinci i prestao sa isplatom dividendi. Od 2019. dividende građanima stižu od Telekoma i NIS-a, dok država ostvaruje prihod od dividende i dela dobiti tih, ali i drugih preduzeća.

Telekom Srbija će ove godine uplatiti isti iznos po akciji kao i 2022. godine – 7,14 dinara neto. To znači da će građani za ceo paket od 31 besplatne akcije 27. decembra dobiti po 221 dinar, kao i godinu dana ranije.

Telekom Srbija
Telekom Srbijafoto: Telekom Srbija

Telekom Srbija je od 2013. godine do danas, a prema podacima Poštanske štedionice koja objavljuje informacije i preglede uplaćenih dividendi za besplatne akcije, uplatio ukupno 2.050,5 dinara na ime dividende građanima koji su te akcije dobili besplatno.

Najveći iznos dividende – 402,87 dinara ili 13,02 dinara po akciji – Telekom je isplatio 20. jula 2016. godine. Sa druge strane, najmanji iznos od samo 67,88 dinara (2,19 dinara po akciji) uplaćen je 2020. godine.

NIS je 24. avgusta ove godine isplatio rekordnu dividendu u bruto iznosu od 143,29 dinara po akciji, što odgovara neto iznosu od 121,8 dinara. To je najviši iznos još od 2014. godine, kada je isplaćeno 68,19 dinara neto po akciji. Kako su građani besplatno dobili po pet akcija NIS-a, to znači da je ove godine na račune leglo nešto više od 600 dinara.

NIS
NISfoto: PROMO

Od 2013. do danas NIS je na ime dividende isplatio ukupno 2.315,19 dinara za paket od pet akcija, koliko poseduje najveći broj malih akcionara. Akcijama NIS-a se, podsetimo, trguje i na Beogradskoj berzi, za razliku od Telekomovih akcija koje do sada nisu listirane na domaćem niti stranom tržištu kapitala.

Građani su po jednu besplatnu akciju Aerodroma Nikola Tesla dobili još 2011. godine, a dividenda u iznosu od 25,92 dinara po prvi put je legla na račune 2012. Od tada pa sve do dolaska koncesionara, francuske kompanije Vinci u martu 2018. godine, Aerodrom je isplatio ukupno 235,44 dinara na ime dividende, da bi poslednja isplata 16. aprila 2019. godine iznosila čak 1.300,87 dinara. Od tada Aerodrom nije isplaćivao dividendu.

Aerodrom Nikola Tesla
Aerodrom Nikola Teslafoto: Nebojša Mandić

Za razliku od građana, država kao vlasnik preduzeća ostvaruje prihode od dividende, kao i na osnovu uplate dela dobiti.

NIS je, recimo, ove godine državi uplatio ne samo nešto više od 6,98 milijardi dinara na ime dividende, već i 60 miliona evra za, kako je navedeno – „podršku projektima iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite“, a ministar finansija Siniša Mali zahvalio je u saopštenju NIS-u na „pokazanoj društvenoj odgovornosti“.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je da će ove godine ta kompanija na ime dividendi građanima i državi isplatiti ukupno 6,7 milijardi dinara.

Na osnovu budžeta za 2023. godinu, država računa da će na ime dividendi i dela dobiti svojih preduzeća inkasirati ukupno 23 milijarde dinara. Naredne godine istom stavkom planira duplo manji iznos – 12 miiljardi dinara.

Ranijih godina te sume su bile znatno skromnije – u budžetu za 2022. godinu od dividendi i dobiti javnih preduzeća planirano je osam milijardi dinara, dok je 2021. država računala na priliv od 7,5 milijardi dinara.

Bonus video:

01:31

SADA JE NA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI DA REAGUJE! Obrknežev objasnio kako je Prištinska vlast oduzela licencu MTS na Kosovu

(Espreso / Biznis.rs / Milica Rilak / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.