PLATE ZA OVA 3 ZANIMANJA U SRBIJI IDU I PREKO 100.000 DINARA: Od kandidata se očekuje samo OVO
Pica majstor, Foto: Toasted/ Printscreen/ YouTube

dobro plaćeni poslovi

PLATE ZA OVA 3 ZANIMANJA U SRBIJI IDU I PREKO 100.000 DINARA: Od kandidata se očekuje samo OVO

Ovo su top 3 zanimanja gde plate idu preko 100.000 dinara

Objavljeno:

Zanimanja poput pekara, mesara i pica majstora postaju ne samo traženija već i sve unosnija. Ovi tradicionalni zanati doživljavaju procvat na tržištu rada, a zbog nedostataka radne snage, procene su da će se trend rasta plata samo nastaviti. Prosečna plata pekara kreće se oko 80.000 dinara, dok mesar i pica majstor zarađuju i preko 100.000 dinara.

Pomenuta zanimanja do nedavno su važila za loše plaćene poslove, a imajući u vidu da zahtevaju teži fizički rad, mnogim tražiocima posla su obično bili poslednji na listi. Međutim, kako ove industrije opstaju i u kriznom periodu, potražnja za radnicima samo se povećavala, a u poslednje dve godine zarade su udvostručene.

Miloš Turinski, PR menadžer portala Infostud kaže za "Blic Biznis" da pekari, kao i mesari spadaju u visoko deficitarna zanimanja na našem tržištu i iz tog razloga poslodavci poboljšavanju radne uslove ( u smislu plate) kako bi privukli preostali kadar.

Kao što sam naveo i mesari su izrazito traženi, a njihova plata se kreće u rangu oko 1.000 evra - kaže Turinski.

Plata za pekara i do 1.500 evra

Rast inflacije i poskupljenje energenata znatno su uticali na pekarsku industriju, i podigli troškove proizvodnje, pa samim tim i pekarskih proizvoda. Proizvođači hleba ipak još uvek imaju priliku da kupuju brašno po subvencionisanim cenama iz robnih rezervi.

Nema grada u kome nema nekoliko pekara, a u većim one se nalaze na svakom ćošku. Iako neki podaci pokazuju da su se od početka krize neke zatvorile, sa druge strane ima i novih koje su baš u kriznim situacijama videle dobar trenutak za poslovanje. Cena brašna danas košta je 22 dinara bez pdv, za proizvođače hleba, a naredna tri meseca njima je na raspolaganju 32.000 tona brašna po subvencionisanim cenama. Ova vrsta pomoći započela je pre oko dve i po godine, odnosno od početka rusko ukrajinske krize.

Pekara, Pekar
foto: Godong / robertharding / Profimedia

Uprkos ne tako idealnoj situaciji u pekarskoj industriji, za radnike se moraju pripremiti adekvatnu zaradu jer u suprotnom hleb i peciva neće imati ko da sprema. Koliko je upražnjenih mesta za ovo zanimanje pokazuje i očigledan podatak da skoro na svakoj pekari ima zalepljen oglas "potrebni radnici".

Prema podacima portala za oglašavanje poslova, ponuđena plata za prodavca u pekari danas ne ide ispod 80.000 dinara, a ukoliko se od radnika očekuje i da peče i priprema proizvode, zarada ide i znatno više.

- Što se tiče pekara dovoljno je da vidite da skoro svaka pekara u Beogradu u svom izlogu ima raspisani oglas da traže radnika, te možete zaključiti o nivou potrebe za ovim kadrom. Plata uglavnom kreće od nekih 70.000 -80.000, međutim desi se da neki poslodavci koji su platežno jači budu spremni da izdvoje i sumu od 1.500 evra - kaže Turinski.

Plata mesara 1.000 evra

Svega 200 đaka godišnje upiše se na smerove za mesare, a to je nedovoljno da bi se pokrila domaća proizvodnja, upozoravaju stručnjaci. Problem za pronalazak radnika u mesarskoj industriji vlada već nekoliko godina. Na sajtovima za zapošljavanje u svakom trenutku može se naći otvorenih oglasa za iskusne mesare, a potraga za njima raspisana je i na objektima pa i oglasnim tablama po gradu.

Mesari u Srbiji mesečno zarađuju poput menadžera u firmama i do 120.000 dinara, ali uprkos odličnoj plati, ovaj posao niko ne želi da radi! Zbog toga su domaće kompanije prinuđene da zaposle kasapine iz čak 6.600 kilometara udaljenog Bangladeša ali i da ponude adekvatne plate.

Mesar
foto: Fonet/Fonetap

I mesari su izrazito traženi u našoj zemlji, a njihova plata se kreće u rangu oko 1.000 evra - kaže Turinski.

Radnici a i struka se slažu da ovaj posao nije ni malo lak, što i opravdava činjenicu da ljudi sve više beže od ovog zanata. Ipak, radnici tvrde da osim svog posla obavljaju i druge teške fizičke poslove, pa na kraju kad svedu računicu ispadne da za sve to nisu dovoljno plaćeni.

Plata za pica majstora preko 120.000 dinara

Za posao pica majstora ne postoji formalno zanimanje, ali ono što se od kandidata očekuje jeste da dobro zna svoj posao. Zato mnogi prvo radno iskustvo steknu u manjim picerijama na početničkim i pomoćnim pozicijama sa minimalnom zaradom, a onda kad savladaju zanat naplaćuju ga dvostruko.

Pica majstor danas u Srbiji zarađuje oko 100.00 dinara i to u manjim picerijama, dok u onim većim i poznatijim kao i u italijanskim restoranima, zarađuju preko 120.000 dinara. Iako je zarada ono što najviše privlači radnike koji su u potrazi za bilo kakvim poslom, ipak oni koji se već bave ovom profesijom tvrde da ovo zanimanje zahteva težak fizički rad, u ne tako dobrim uslovima, a vrlo često se očekuje i rad noću.

Imajući u vidu da radnika u ovim industrijama ima sve manje, struka ukazuje da sve dok dok je tako, a posla više, plate tih radnika biće sve veće i veće.

Bonus video:

01:35

Sezonski posao u Americi

(Espreso/Blic Biznis/Marica Jovanović/Preneo M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.