KOLIKO JE PARA POTREBNO ZA SAMAČKI ŽIVOT U BEOGRADU: Ovo je Espresova računica, DA LI JE IZVODLJIVO?!
Beograd, Foto: Beta Miloš Miškov, Tamara Trajković, Espreso

SKUPO, SKUPO, SKUPO

KOLIKO JE PARA POTREBNO ZA SAMAČKI ŽIVOT U BEOGRADU: Ovo je Espresova računica, DA LI JE IZVODLJIVO?!

Osim troškova namenjenih za kiriju, u Srbiji je poskupela struja, grejanje, a zbog povećane inflacije skočile su cene namirnica u marketima

Objavljeno:

Agonija sa izdavanjem stanova i visinom kirije ne prestaje od početka rata u Ukrajini. Uskoro će pune dve godine od kako su stanodavci preko noći promenili politiku i cene povećali u pojedinim situacijama i do 100 odsto. Iako se trend povećanja kirija smirio, pa su cene ponovo malo pristojnije, to i dalje nije na nivou na kom je bilo pre početka ruske agresije na Ukrajinu.

Osim troškova namenjenih za kiriju, u Srbiji je poskupela struja, grejanje, a zbog povećane inflacije skočile su cene namirnica u marketima. Zbog svega navedenog odlučili smo da istražimo da li je trenutno moguće u Beogradu priuštiti pristojan samački život.

Struja, Ušteda struje, Račun za struju
foto: Zorana Jevtić, Profimedia

Pre svega, uopšte nije bilo lako pronaći samce u Beogradu koji su pod kirijom. Iako svake godine studenti širom Srbije upisuju fakultete u glavnom gradu, uglavnom oni koji ne dobiju mesto u studentskom domu završe sa minimum jednim, ali u većini slučajeva sa više cimera u iznajmljenom stanu. Ništa bolja situacija nije ni sa onima koji se zaposle u prestonici i nemaju drugog izbora već da troškove dele sa cimerom, pa je tako sve više odlasa u kojima podstanari traže cimere jer im je gotovo neizvodljivo da sastave kraj s krajem sami.

Najveću stavku u redovnim mesečnim troškovima predstavlja račun za komunalne usluge, koji za stan od tridesetak kvadratnih metara sa centralnim grejanjem iznosi oko 5.000 dinara. Ukoliko živite u zgradi sa liftom, cena tekućeg održavanja uvećava se za oko sedam dinara po kvadratu, a za one koji plaćaju i zagrevanje vode račun je još veći. Što se tiče infostana, ukoliko saberemo sa naknadama za upravnika zgrade, dolazimo do cifre od približno 6.000 dinara.

Izdavanje stanova, Nekretnine
foto: Beta/Miloš Miškov, Nekretnine.rs, Aleksandar Jovanović Cile

Cena kilovat-časa zavisi od mesečne potrošnje, a ukoliko ne potrošite više od 350 kilovat-sati mesečno naći ćete se u tzv. zelenoj zoni koja je najjeftinija i košta oko 3.000 dinara. Ovo je minimalna cena struje, a uglavnom su mesečni računi skuplji.

Neizostavna stavka u svakom domu je internet uz kablovsku televiziju, a cene se razlikuju od paketa koji koristite. Prosečna cena je oko 3.000 donara medečno. Uz to cene mobilnih telefona i paketa koji su u ponudi razlikuju se od operatera, ali neznatno, pa su prosečni troškovi od 2.000 do 3.000 dinara mesečno.

Za život u Beogradu, ukoliko nemate automobil, potrebno je da imate mesečnu kartu za gradski prevoz, a čija je cena 2.200 dinara.

Dok poplaćate sve navedene račune i uplatite prevoz, to je već oko 22.000 dinara.

A hrana?

Individualno je koliko ćete mesečno potrošiti na hranu u zavisnosti od toga koje proizvode konzumirate, neki su na akciji, itd. Naši sagovornici istakli su da mesečno izdvoje oko 15.000 dinara, dok je jedna od sagovornica navela da za hranu troši možda i najviše od svega ostalog, oko 50.000 dinara.

Namirnice, Proizvodi, Cene
foto: Espreso

Kada sabereno mesečna davanja za hranu, prosečnom samcu je sa svim navedenim troškovima potrebno oko 37.000 dinara.

Naša sagovornica iznajmljuje stan na Voždovcu, u Vojvode Stepe, a to je mesečno košta 500 evra i to samo za kiriju!

"Stan plaćam 500 evra, a računi me izađu ukupno oko 8.000 dinara mesečno. Što se tiče hrane, tu posebno mnogo novca izdvajam i sigurno na mesečnom nivou potrošim oko 50.000 dinara"; ističe ona.

"Radim dva posla da bih isplatila"

Druga sagovornica Espresa navodi da je godinama krov nad glavom delila sa cimerima, a onda se odlučila da se osami u lepom i mirnom delu Voždovca.

"Sedam godina sam imala cimere, a onda sam shvatila da je pravo vreme da počnem da živim sama, jer mi je bilo dosta tog "studentskog života". Dugo sam tražila stan, budući da su cene u tom periode bile paprene i da je to za jednu osobu previše da plaća. Našla sam novi i opremljeni stan od 25 kvadrata u lepom delu grada, u Šumicama, ali za njega moram da izdvojim 550 evra mesečno sa sve računima. Budući da radim dva posla mogu da ga isplatim, a da radim jedan sigurno ne bih mogla. Nekada sam živela u većem, ali starijem stanu sa cimerom i tada smo plaćali kiriju po 150 evra. Mislim da je 550 evra okej za lokaciju, ali je svakako puno novca. U budućnosti ću gledati da kupim svoj stan, jer je svakako bolje plaćati kredit i imati svoje, nego ulagati u tuđe", navela je naša sagovornica.

novčanik
foto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

Kad smo već kod stambenih kredita, visina rate za stan od tridesetak kvadrata u Beogradu zavisi od brojnih parametara, ali je više nego izvesno da nije ispod 350 evra mesečno, ali ne u centru grada, odnosno oko 40.000 dinara.

Na kraju, večita dilema da li je isplativije podići kredit ili plaćati kiriju, sada su ove dve opcije gotovo izjednačene.

Kada dodamo kredit ili kiriju na dosadašnju računicu, to ispadne oko 77.000 dinara na mesečnom nivou.

U našu računicu nisu uključeni kupovina odeće, obuće, uređaja za kuću, popravke i servisiranja, putovanja, troškovi goriva, večere u restoranima ili odlasci u pozorište ili bioskop i brojne druge stavke koje dodatno podižu mesečne izdatke.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video: PAPRENI RAČUNI ZA STRUJU SU REZULTAT SISTEMSKE GREŠKE ILI MULJAŽE Gavrilović: Više od 40 odsto prigovora građana je OSNOVANO!

02:33

PAPRENI RAČUNI ZA STRUJU SU REZULTAT SISTEMSKE GREŠKE ILI MULJAŽE Gavrilović: Više od 40 odsto prigovora građana je OSNOVANO!

(Espreso/D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.