IMATE JOŠ 15 DANA DA PODNESETE ZAHTEV ZA PENZIJU: Ovo je veoma važno za ŽENE, od 1. januara nova promena
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

PENZIONERI

IMATE JOŠ 15 DANA DA PODNESETE ZAHTEV ZA PENZIJU: Ovo je veoma važno za ŽENE, od 1. januara nova promena

U Srbiji je na kraju prošle godine bilo ukupno 1.651.890 penzionera

Objavljeno:

Odlazak u penziju se svake godine produžava bilo da su u pitanju starosne ili prevremene penzije. Kada je reč o ženama, one će od 2024. moći da postanu penzionerke sa 63 godine i osam meseci života, odnosno sa 60 - ako to žele ranije da učine.

Drugim rečima, starosna granica za odlazak u penziju se pomera za dva meseca u odnosu na tekuću godinu. Ukoliko ispunjavate ove starosne uslove, ostalo je još 15 dana da podnesete zahtev za penzionisanje, koji mora biti dostavljen do kraja decembra. Glavni uslov je pritom minimum 15 godina "staža osiguranja", navodi se na stranici PIO fonda.

Dva meseca je prosečni vremenski period za koji starosna granica ženama pomera svake godine. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji to propisuje izmenjen je 2014. godine. Konačno izjednačavanje ovog kriterijuma za muškarce i žene očekuje se 2032. godine, kada će se u penziju ići sa 65 leta. To pravo će moći da ostvare sa navršenih 45 godina staža osiguranja.

U Srbiji je na kraju prošle godine bilo ukupno 1.651.890 penzionera. Od početka 2023. godine u Srbiji se penzionisalo oko 5.000 korisnika, od kojih oko 1.250 žena.

1 / 6 Foto: Beta/Dragan Gojić

Odlazak u prevremenu penziju u 2024.

Ova kategorija podrazumeva da bi žene trebalo da imate 40 godina staža i 60 života od 1. januara 2024. godine kako biste postali korisnik penzionog fonda.

Važno je napomenuti da se pritom penzija trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 procenta.

Primera radi, ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila oko 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, onda bi vam mesečnbio manji za oko 3.700 dinara.

Dakle, svaki mesec ranijeg odlaska u penziju znači smanjenje iznosa primanja za određeni broj procenata.

Visina penzije u 2024.

Ako je 2024. godina vreme da se penzionišete, zakačiće vas znatno povećanje penzija. Kako je najavljeno, penzije će biti uvećane za 21 odsto. Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će od 1. januara prosečna penzija biti 390 evra, a do kraja godine od 430 do 450 evra.

Prema najnovijim podacima PIO Fonda, na primer, prosečna penzija je u oktobru ove godine bila 39.874 dinara. Naveća primanja imali su penzioneri u prestonici, odnosno u opštini Savrski venac, a najmanja u opštinama Žabari i Malo Crniće.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Blic / Nada Matić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.