STANARI TOMAZEOVE IMAJU RAČUN ZA VODU KAO DA PUNE OLIMPIJSKI BAZEN: Svima može da se desi, evo kako da to SPREČITE
Česma, Foto: Profimedia

problem

STANARI TOMAZEOVE IMAJU RAČUN ZA VODU KAO DA PUNE OLIMPIJSKI BAZEN: Svima može da se desi, evo kako da to SPREČITE

Prvi put su veću potrošnju primetili na računima u oktobru, kada je stavka za vodu nekima bila i do pet puta veća od uobičajene

Objavljeno:

U jednoj zgradi računi za vodu su toliki da bi, kako kažu stanari, matematika pokazala da su poslednjih šest meseci punili olimpijske bazene. U Vodovodu tvrde da je dovoljno da u zgradi sa mnogo stanara bude kvar u dva ili tri stana, pa da potrošnja bude tolika.

Ne olimpijski bazen, nego akva-park, mogao bi da se napuni vodom koju, kako stoji u računima, troše stanari Tomazeove 40. Prvi put su veću potrošnju primetili na računima u oktobru, kada je stavka za vodu nekima bila i do pet puta veća od uobičajene.

Info stan
Info stanfoto: Printscreen/youtube/ Potrošački savetnik

"Naravno, to se proširilo brzo po zgradi. Razgovarao sam sa ostalim komšijama i dobio sam informaciju da su ljudi dobijali daleko veće račune, i do 50.000 dinara. Nakon toga smo kontaktirali upravnika, gde smo dobili informaciju da je verovatno došlo do neke havarije. Kontaktirali smo Vodovod i Infostan, gde smo dobili istu informaciju da je moguće da je došlo do havarije koja je napravila problem sa računima", kaže stanar Petar Janić.

Stanari tvrde da su ekipe Beogradskog vodovoda utvrdile da je vodomer ispravan. Pored toga, samo je još jedna konkretna informacija stigla u vidu obaveštenja za stanare.

"U prethodnih šest meseci, kako smo dobili od Vodovoda informaciju, potrošeno je blizu 10.000 kubika vode. Da to malo plastično predstavim, to su otprilike tri olimpijska bazena 50 puta 20 i prosečne dubine tri metra", ističe Janić.

Kvar
Kvarfoto: Emilija Jovanović

Ocena stručnjaka je da je potrošnja na ovoj adresi enormna i da to može biti samo iz dva razloga.

"Došli smo do zaključka da je problem moguć na dve stvari. Jedna je curenje velikog broja neispravnih instalacija u zgradi. To traje šest meseci i jedan deo vode je sigurno otišao na tu stranu. Druga stvar je, kako smo saznali, kotlarnica koja se nalazi u zgradi. Stanari nisu u mogućnosti da uđu u nju i pretpostavlja se da je bio neki kvar za koji oni ne znaju, da su to toplane otklonile. To bi moglo biti na osnovu informacija koje smo dobili, a za neku ozbiljniju analizu bi trebalo da se posveti više vremena za obilazak svih stanova i kotlarnice, da vidimo da li ima nekih gubitaka", kaže vodoinstalater Goran Nedić.

Savet stanarima: Barem jednom mesečno očitajte potrošnju

Dobro bi bilo, ako je problem bio u kotlarnici i ako je rešen. Ipak, moguće je i da postoji problem sa curenjem u više stanova. Kada je slučaj takav, matematika postaje nemilosrdna, čak i kada voda curi samo iz jednog vodokotlića.

Vodokotlić
Vodokotlićfoto: Phillip Wittke / Alamy / Alamy / Profimedia

"Jedan vodokotlić sadrži devet litara vode i on se puni za otprilike 20 sekundi. Ako to pomnožite sa tri do jednog minuta, dobijete 27 litara samo za jedan minut. Onda kada to pomnožite sa jednim satom i tako dalje, dobijete oko 7.000 kubika potrošnje vode za šest meseci ako bi samo jedno kazanče curelo punim profilom", objašnjava vodoinstalater Nedić.

Nadležni savetuju stanarima da barem jednom mesečno očitaju potrošnju vode i pošalju informaciju Beogradskom vodovodu. Tu makar nema teške matematike, samo malo fizike.

Bonus video:

00:42

Od 1. novembra 2023. “Infostan” počinje reprogramiranje duga komunalnih usluga.

(Espreso / RTS / Boris Miljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.