STIGLE NAJBOLJE VESTI IZ NARODNE BANKE SRBIJE: Evo šta je saopšteno
NBS, Foto: Stefan Jokić

važno

STIGLE NAJBOLJE VESTI IZ NARODNE BANKE SRBIJE: Evo šta je saopšteno

Individualne uplate činile su 37,9 odsto ukupnih uplata, 35,3 odsto su uplate poslodavaca koji svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, a 26,8 odsto odnosi se na uplate preko penzijskih planova

Objavljeno: 18:45h

Na kraju trećeg tromesečja, u dobrovoljne penzijske fondove uplaćivala su 218.442 korisnika, za 1.021 više nego na kraju drugog kvartala, a učešće članova ovih fondova u ukupnom broju zaposlenih iznosilo je 9,3 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Neto imovina fondova iznosila je 52,4 milijarde dinara i bila je veća za 1,2 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja.

Ukupne uplate korisnika iznosile su 1,1 milijardu dinara, članovi su povukli 608,2 miliona dinara, a prinos od ulaganja iznosio je 168 miliona dinara.

Narodna banka Srbije, NBS, Pare, Novac, Evro
foto: Stefan Jokić, Profimedia

Kada je reč o strukturi ulaganja imovine fondova ona se u trećem kvartalu nije znatnije promenila u odnosu na prethodni period, pa su najveći udeo imale državne obveznice, koje su činile 74,5 odsto ukupne imovine, sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 13,8 odsto a ulaganje u akcije 10,8 odsto. Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova iznosio je 268.100 dinara. Korisnici su u proseku imali po 47 godina, a najviše je bilo onih između 40 i 60 godina, čiji je udeo u ukupnom broju iznosio 62,3 odsto.

Individualne uplate činile su 37,9 odsto ukupnih uplata, 35,3 odsto su uplate poslodavaca koji svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, a 26,8 odsto odnosi se na uplate preko penzijskih planova.

1 / 5 Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

U izveštaju NBS se navodi da je u trećem tromesečju primetan rast individualnih uplata doprinosa u odnosu na prethodno tromesečje.

Iz fondova je isplaćeno 608,2 miliona dinara, pri čemu su jednokratne isplate činile najveći deo ukupnih isplata – 481,1 milion dinara, programirane isplate 112,5 miliona dinara, a delimične 14,7 miliona dinara. Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju trećeg tromesečja ove godine poslovala su četiri društva za upravljanje, koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, dve kastodi banke, pet banaka posrednika i jedno društvo za osiguranje posrednik.

Bonus video:

01:08

OVOM ODLUKOM NBS JE STALO POSKUPLJENJE NOVCA! Uzelac otkrio do kada će trajati stabilnost: Na ovo treba da se fokusiramo

(Espreso/Penzionisi.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.