KO PROIZVODI OVAJ ZAČIN, UZIMA 1.100 EVRA ZA KILOGRAM: Biznis SAMO TAKAV, zovu ga "CRVENIM ZLATOM"!
Začini / ilustracija, Foto: Profimedia

najtraženiji i najskuplji začin

KO PROIZVODI OVAJ ZAČIN, UZIMA 1.100 EVRA ZA KILOGRAM: Biznis SAMO TAKAV, zovu ga "CRVENIM ZLATOM"!

Jesen je vreme za žetvu. Začin se dobija samo od tučka, tamnocrvenih niti zvanih stigma

Objavljeno:

Šafran je najtraženiji i najskuplji začin na svetu, a zovu ga i "crveno zlato" jer mu kilogram postiže cene iznad 1.100 evra. Među većim svetskim izvoznicima je Indija, no poslednjih godina suočava se s velikim problemima u proizvodnji.

Oko 90 posto indijske proizvodnje šafrana dolazi iz regije Kašmir, u kojoj se stolećima uzgaja. Za proizvodnju samo jednog kilograma potrebno je između 200.000 i 300.000 cvetova, a sve se radi ručno.

Šafran
Šafranfoto: Norman Krauss / Panthermedia / Profimedia

U oktobar i novembru polja oko grada Pampore – indijskog centra za šafran - postanu ljubičasta. Jesen je vreme za žetvu. Začin se dobija samo od tučka, tamnocrvenih niti zvanih stigma. One se uklanjaju između latica i suše.

- To je radno vrlo intenzivna industrija u kojoj svaki proces, od sadnje lukovica, branja cvetova, nježnog uklanjanja tučka s ​​cvetova, do konačnog ocenjivanja, pedantno provode kvalifikovanih radnici s decenijskim iskustvom u tom poslu, kaže za BBC poduzetnik Monis Mir, čija porodica već četiri generacije vodi biznis sa šafranom.

Bonus video:

02:12

MIHAJLO NASTAVIO PORODIČNI POSAO OD KOGA KAŽE DA SE DOBRO ŽIVI! Imam sezonce iz Bujanovca, teško je ali ova biljka je PROFITABILNA

(Espreso/BBC/TPortal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.