OVU PENZIJU MNOGI U SRBIJI ŽELE, ALI BEZ PENALA: Evo kako da je ostvarite uz minimalne uslove
Penzioneri, Foto: beta dragan gojić

važno za penzionere

OVU PENZIJU MNOGI U SRBIJI ŽELE, ALI BEZ PENALA: Evo kako da je ostvarite uz minimalne uslove

Mnogi penzioneri se pitaju da li pravo na invalidsku penziju može da ostvari bez obzira na to koliko ima godina života i koliko staža?

Objavljeno:

Da li pravo na invalidsku penziju može da ostvari bez obzira na to koliko ima godina života i koliko staža? Evo odgovora za sve penzionere koji se ovo pitaju:

Kako su istakli iz Fonda PIO, da bi osiguranik ostvario pravo na invalidsku penziju, kada lekarska komisija utvrdi potpuni gubitak radne sposobnosti, takođe mora da ispunjava uslove po godinama života i staža osiguranja.

Pravo na invalidsku penziju može se ostvariti kada se utvrdi da je potpuni gubitak radne sposobnosti nastao do godina života potrebnih za starosnu penziju: ako je uzrok invalidnosti povreda na radu ili profesionalno oboljenje, bez obzira na dužinu staža osiguranja, a ako je invalidnost posledica bolesti ili povrede van rada, potrebno je najmanje pet godina staža osiguranja.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Ako je invalidnost nastala do 20 godina života potrebna je najmanje jedna godina staža osiguranja, ako je nastala do 25 godina, potrebne su dve godine staža osiguranja, a ako je nastala do 30 godina, potrebno je najmanje tri godine staža osiguranja, glasi odgovor.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.