OTKUPNA CENA OVE BILJKE U SRBIJI JE REKORDNA: Za kilo ISPLAĆUJU više nego IKAD!
Duvan, Foto: Printscreen/Youtube/Uros Davidovic

Sada svi žele da je sade

OTKUPNA CENA OVE BILJKE U SRBIJI JE REKORDNA: Za kilo ISPLAĆUJU više nego IKAD!

U 2023, ugovorena je proizvodnja sa oko 300 proizvođača na teritoriji Srema, Mačve, Južnog Banata i Severne Bačke

Objavljeno:

Proizvođači duvana su ove jeseni dobili rekordnu cenu za kilogram ove biljke i ona dostiže i do 400 dinara, što je više od prvobitno dogovorene. Jedina multinacionalna kompanija koja otkupljuje domaći duvan i ujedno najveći proizvođač duvana, sredinom novembra je privela kraju otkup tipa Virdžinija, i početkom decembra kreće sa otkupom duvana tipa Berlej.

Kada se radi o Virdžiniji, koja čini većinu proizvodnje koju ugovara, ovo je bila najuspešnija godina po kvalitetu u 28 godina, od zasnivanja proizvodnje ovog tipa duvana. Naime, od ukupne količine otkupljenog duvana, 20 odsto je u najvišoj klasi. U skladu sa tim, ostvarena je i rekordna prosečna otkupna cena od više od 500 dinara bez PDV-a po kilogramu, dok su otkupne cene za sve klase u proseku uvećane za oko 30 odsto. Uvećanje se pre svega odnosilo na niže otkupne klase, kako bi postojala ekonomska računica da se i one beru, suše i predaju na otkup.

Otkup Berleja počinje u prvoj polovini decembra, iotkupna cena i ovog tipa duvana takođe je uvećana. Tako su, u odnosu na inicijalno ugovorene, nove zagarantovane cene uvećane u proseku za 27 odsto. Cene viših otkupnih klasa su uvećane za 75 do 80 dinara po kilogramu, i one sada u proseku iznose iznad rekordnih 400 dinara bez PDV-a po kilogramu duvana.

Duvan
Duvanfoto: Printscreen/Youtube/Uros Davidovic

- Trudimo se da budemo istinski partner našim proizvođačima duvana. I zato smo, svesni rastućih troškova života i proizvodnje, doneli odluku da značajno uvećamo otkupne cene duvana, kako bismo podržali naše poljoprivrednike i očuvali proizvodnju ove kulture u Srbiji - istakao je Željko Ananić, menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana u kompaniji JTI, i dodao da ova kompanija sa svojim proizvođačima tesno sarađuje obezbeđujući im stručnu podršku u svim fazama rasta duvana, kao i neophodni repromaterijal.

Pored toga, obezbeđuju i novčane avanse bez kamate, kao i avanse za nabavku sušara, i opreme za proizvodnju zalivnih sistema i to na period od tri do sedam godina.

Ugovaranje proizvodnje duvana za narednu godinu je već počela, s obzirom da je zainteresovanost za proizvodnju sve veća, očekuje se da će naredne godine ugovorene površine biti veće nego ove. U 2023, ugovorena je proizvodnja sa oko 300 proizvođača na teritoriji Srema, Mačve, Južnog Banata i Severne Bačke.

Bonus video:

11:22

SRPSKO ZLATO: Severno od Niša skoro niko ne zna za ovaj proizvod od najkvalitetnijeg svinjskog mesa (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.