"IZGUBIĆE NOVAC ONI KOJI ČEKAJU": Stručnjaci tvrde da cene nekretnina SAMO RASTU zadnjih 7 godina i da će biti GORE
Izgradnja, Foto: Aleksandar Stojanović

tržište nekretnina

"IZGUBIĆE NOVAC ONI KOJI ČEKAJU": Stručnjaci tvrde da cene nekretnina SAMO RASTU zadnjih 7 godina i da će biti GORE

Cene nekretnina rastu od 2016. godine

Objavljeno:

Cene nekretnina u Srbiji i dalje rastu, pa je tako kvadrat stana u novogradnji u Nišu u trećem kvartalu ove godine za 200 evra skuplji u odnosu na isti kvartal prošle godine.

S druge strane, kako pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, manje se i kupuje, pa je u Nišu je zaključeno 15 odsto manje kupoprodajnih ugovora u odnosu na 2022. godinu.

O ovoj temi govorili su u jutarnjem programu Kurir televizije Nenad Đorđević, Predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine i Davorka Tasić, agentica za nekretnine.

- Najveći kolaps na tržitšu je nastao kada su prodavci starih stanova hteli da izjednače cene stanova sa novogradnjom. To je bio osnovni problem. Vi novogradnju ne možete da korigujete jer to zavisi od repromaterijala i tu zaista nema neke mogućnosti za korekcju cene. Najveći problem je nastao sa prodavcima koji su zamislili šta treba da dobiju - rekla je Tasić.

Davorka Tasić
Davorka Tasićfoto: Kurir televizija

Đorđević tvrdi da su cene u porastu još 2016. godine:

- Cene nekretnina rastu konstantno od 2016 godine. Najviše posle korone, jer naši ljudi ulažu pare u nekretnine, dok je rastao BDP rasla je i potražnja i bzbog toga su i rasle cene. Ponuda sada ne raste kao što deluje, nije kvalitetna, a promet je pao u prethodna dva kvartala zato što je smanjen broj stambenih kredita. To se smanjilo na nekih šest do sedam odsto.

Nenad Đorđević
Nenad Đorđevićfoto: Kurir televizija

Istakao je da se nestabilnost u zemlji (Kosovo i Metohija) kao i u svetu (Ukrajina, Bliski istok) prelila na tržište i da građani zbog toga oklevaju sa kupovinom:

- Taj momenat i s druge strane nestabilnost u zemlji i svetu prelila se na tržište i građani su počeli da odlažu kupovinu nekretnina sa idejom da će nešto dobiti čekanjem, ali cene će nastaviti da rastu. Oni koji čekaju izgubiće novac.

Bonus video:

03:19

ONI KOJI ODLAŽU KUPOVINU NEKRETNINA BIĆE NA GUBITKU Stručnjaci: Cene rastu od 2016. godine, a evo nakon čega je nastao KOLAPS

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.