NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU U ZIMNICI ZNATNO POJEFTINILA: Nije samo to, ovo je detaljan spisak cena na tezgama
Foto: Tamara Trajković, Beta Saša Đorđević, Nebojša Mandić, Profimedia

DOBRE VESTI

NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU U ZIMNICI ZNATNO POJEFTINILA: Nije samo to, ovo je detaljan spisak cena na tezgama

Podaci RZS, što se tiče voća i povrća, pokazuju i pojeftinjenje

Objavljeno:

U odnosu na početak oktobra, kako pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), povrće i voće u Srbiji je jeftinije, a cene kilograma, zavisno od vrste, pale su u rasponu od 10 do 60 dinara. Jedini izuzetak su kruške, koje su za 50 dinara skuplje.

Cena krompira na pijacama u Srbiji nije se menjala na početku ovog u odnosu na početak prošlog meseca, pa je najskuplji je u Beogradu (150 din/kg), a najjeftiniji u Nišu i Zaječaru (80 din/kg).

Jeftiniji i crni luk

Nije se menjala ni najviša pijačna cena pasilja, pa najskuplji od 600 dinara kilogram ovog meseca plaćaju kupci u Novom Pazaru, dok najniža cena pasulja više nije 300, već 260 dinara za kilogram na pijaci u Zaječaru. Statistika na početku novembra beleži i pojeftinjenje crnog luka za 20 dinara, tako da maksimalnu cenu od 130 dinara za kilogram ima u Kraljevu i Smederevu, dok je najjeftiniji u Zaječaru, Leskovcu i Zrenjaninu (80 din/kg).

Prolazi sezona i ostavljanja slatkog kupusa za zimnicu, pa je tako ovo povrće sa 140 dinara pojeftinilo na 80 dinara za kilogram, što mu je najviša cena na pijacama u Vranju, Kraljevu, Novom Pazaru i Novom Sadu, dok najnižu cenu od 40 dinara za kilogram ima u Leskovcu.

Niža je nego pre mesec dana, za 30 dinara, najviša cena paradajza i ona sada iznosi 200 dinara za kilogram u većem broju gradova, poput Beograda, Kragujevca, Novog Pazara, Užica, Novog Sada i Subotice. S druge strane, najniža cena paradajza je na početku novembra 150 dinara za kilogram, odnosno, 50 dinara više nego pre mesec dana, i po toj ceni se prodaje u Zaječaru, Kraljevu, Leskovcu, Smederevu i Zrenjaninu.

Slična nivelacija cena je i kod paprike, najskuplja je za 10 dinara jeftinija nego pre mesec dana i po ceni od 220 dinara za kilogram prodaje se u Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Novom Sadu, dok najnižu cenu od 130 dinara za kilogram ima u Smederevu, što je opet za 10 dinara više nego početkom oktobra.

Samo kruške skuplje

Podaci RZS, što se tiče voća, pokazuju i pojeftinjenje jabuka, pa najskuplje u Beogradu i Šapcu ne koštaju 130, nego 120 dinara za kilogram, a najjeftinije su u Smederevu (70 din/kg), što je takođe pad cene za 10 dinara u odnosu na početak prošlog meseca. S druge strane, skuplje su kruške i to za 50 dinara, pa su ovog meseca najskuplje u Kragujevcu (250 din/kg), a najjeftinije u Zaječaru i Vranju (140 din/kg), što je cena koja je važila i na početku oktobra. Kod grožđa, ono sa najvišom cenom je opet 30 dinara jeftinije nego pre mesec dana i po ceni od 220 dinara kilogram prodaje se u Kragujevcu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici, dok mu je najniža cena od 150 dinara za kilogram u Zrenjaninu ipak za 20 dinara viša nego početkom prošlog meseca.

Cene južnog voća nepromenjene

Što se tiče južnog voća, najviše cene se za mesec dana nisu menjale pa su najskuplje od 200 dinara za kilogram pijacama u Beogradu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, dok su najjeftinije za 30 dinara skuplje nego početkom oktobra i koštaju 160 dinara kilogram u Novom Pazaru, Užicu i Pančevu. Kod pomorandži nije bilo promene ni maksimalne ni minimalne cene, pa se naskuplje prodaju u Zrenjaninu i Sremskoj Mitrovici (300 din/kg), a najjeftinije u Vranju (200 din/kg).

Bonus video

00:59

„Pokretna vozna pijaca”

Espreso/Informer


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.