OGLASILA SE JORGOVANKA TABAKOVIĆ NAKON SASTANKA: Ovo je važno saopštenje za građane Srbije
Jorgovanka Tabaković, Foto: Beta/Miloš Miškov

NBS

OGLASILA SE JORGOVANKA TABAKOVIĆ NAKON SASTANKA: Ovo je važno saopštenje za građane Srbije

Jorgovanka Tabaković je naglasila da je aranžman je iz finansijskog prešao u aranžman iz predostrožnosti

Objavljeno:

Guvernerka Jorgovanka Tabaković istakla je da su Srbija i NBS ostvarile rezultate koje je Međunarodni monetarni fond razmatranjem druge revizije i prikazao. Očekuje se, kaže, da Izvršni odbor MMF-a to i potvrdi 21. decembra.

Naglasila je da je aranžman je iz finansijskog prešao u aranžman iz predostrožnosti. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da s misijom MMF-a nije dogovarano nikakvo poskupljenje struje i gasa.

Jorgovanka Tabaković je na konferenciji za novinara, zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, istakla da je osnovni instrument koji je omogućio da se postigne ekonomska i finansijska stabilnost u zemlji, usaglašenost monetarne i fiskalne politike i svega što predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi, između ostalog i na privlačenju direktnih stranih investicija.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabakovićfoto: Beta / Milan Obradović

Prema njenim rečima, aranžman je iz finansijskog prešao u aranžman iz predostrožnosti i da je do sada povučena milijarda i 180 miliona evra.

"Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona povuče posle druge revizije, ove o kojoj sada govorimo i čije je razmatranje završeno sa jučerašnjim danom. Ali smo rekli da nam taj novac ne treba, jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve i da nam taj novac stoji na raspolaganju, ukoliko nam bude zatrebao zbog nekih iznenadnih okolnosti", naglasila je Tabaković.

Na pitanje koji je datum prelaska iz jednog u drugi tip aranžmana, guvernerka je rekla da se očekuje da se 21. decembra održi Izvršni odbor direktora MMF-a, gde će se i formalno usvojiti izveštaj misije koja je bila u Srbiji i to će biti datum, naravno ako se ne desi nešto nepredviđeno i odbor se tada ne sastane.

Bonus video:

02:07

DOK RASTU CENE, INFLACIJA NEĆE PRESTATI! Ekonomista otkrio zašto je došlo do ponovnog POSKUPLJENJA: Nismo na zdravoj grani

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.