KOLIKO KOŠTAJU DOMOVI ZA STARIJE U BEOGRADU? U državnim čak postoji LISTA ČEKANJA, a privatni "deru kožu s leđa"
Domovi za stare, Foto: EPA LAURENT GILLIERON, EPA SASCHA STEINBACH EPA, AP Photo Francisco Seco

mnogima jedina opcija

KOLIKO KOŠTAJU DOMOVI ZA STARIJE U BEOGRADU? U državnim čak postoji LISTA ČEKANJA, a privatni "deru kožu s leđa"

U Gerontološkom centru Beograd u domovima za stara lica za prijem korisnika postoje liste čekanja

Objavljeno:

Mnogi u Srbiji danas nemaju dovoljno vremena ili uslova da se brinu i posvete svojim starim roditeljima, bakama i dekama, posebno onim bolesnim, i zbog toga često odlučuju da ih smeste u dom, a tada uglavnom "vijaju" mesto u državnom koji je jeftiniji od privatnog.

U Republici Srbiji ukupno funkcionišu 44 državna doma za smeštaj odraslih i starijih, među kojima je 25 gerontoloških centara.

Potreba za ovom vrstom smeštaja raste iz godine u godinu, pa ni ne čudi činjenica da u domovima za stare postoji lista čekanja.

Dom za stare
Dom za starefoto: Milena Andjela

Na teritoriji Beograda fuinkcioniše "Ustanova Gerontološki centar Beograd" koja je prva ustanova socijalne zaštite licencirana za pružanje usluga smeštaja i pomoći u kući.

Jelena Koca iz službe za odnose sa javnošću Gerontološkog centra Beograd rekla je za Espreso da se usluga smeštaja u ustanovi Gerontološki centar Beograd sprovodi kroz stacionarni i apartmanski smeštaj u četiri doma tj. četiri radne jedinice, a ukupan broj mesta je 1.182 mesta, a trenutno je slobodno 109 mesta.

Svaka radna jedinica, odnosno, Dom ima jedinstvenu evidenciju zahteva lica koja su podnela zahtev za smeštaj i u odnosu na koju se realizuju prijemi u dom, u skladu sa raspoloživim kapacitetima.

Jelena Koca

"Ustanova Gerontološki centar Beograd ima sledeći kapacitet za smeštaj, po radnim jedinicama:

- RJ Dom „Bežanijska kosa“ – 580 mesta

- RJ Dom „Voždovac“ – 270 mesta

- RJ Dom „Кaraburma“ - 175 mesta

- RJ Dom „Stacionar“ – 111 mesta"

Aktivnosti u Domovima za stara lica
Aktivnosti u Domovima za stara licafoto: Milena Andjela

Kako kaže, cenu smeštaja određuje resorno ministarstvo i ona zavisi od smeštajne kategorije i radne jedinice gde se lice smešta.

Ona je istakla da se cene nisu menjale osam godina i da resorno Ministarstvo za sada nije dalo nikakve naznake da će se to dogoditi.

"Cena smeštaja može mesečno iznositi od 29,527.00 dinara do 60,391.00 dinara", rekla je za Espreso Jelena iz Gerontološkog centra Beograd.

Cene u privatnim domovima

Osim domova za stare u okviru ove ustanove, u Beogradu postoje i privatni domovi za starije čiji je broj mnogo veći. Njhove cene su u proseku više u odnosu na državne domove za starije, pa su samim tim njihovi kapaciteti nepopunjeni.

Cena smeštaja i u privatnim domovima za starija lica, takođe, varira. Na osnovu javno dostupnih cenovnika pojedinih domova u Beogradu, saznajemo da se cene kreću od 450 do 1.000 evra. Iako se mnogi korisnici odlučuju za određeni Dom na osnovu cene, treba svakako obratiti pažnju na to da li je Dom licenciran i raspitati se da li postoje neke primedbe na njihov rad, kakav je kvalitet usluge i prethodna iskustva.

Domovi za stare
Domovi za starefoto: profimedia

Treba istaći da starački domovi uvek nude više u odnosu na negu u kućnim uslovima. Zbrinjavanje starijih osoba koje same žive i kojima je potrebna stalna pomoć mnogo je skuplje u kućnim uslovima nego u domu za stare. Cene troškova nege kod kuće mogu biti više od cene boravka u nekom od staračkih domova, gde će pored kvalitetne nege, imati i društvo svojih vršnjaka.

Bonus video:

01:29

Nelegalni dom za stare

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.