VOZAČI, PRIPREMITE PARICE: Spremite se da izdvojite NAJMANJE 25.000 dinara, POSLE će biti JOŠ SKUPLJE!
Foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

BLIŽI SE ZIMA

VOZAČI, PRIPREMITE PARICE: Spremite se da izdvojite NAJMANJE 25.000 dinara, POSLE će biti JOŠ SKUPLJE!

Od 1. novembra važi i zakonska odredba koja se tiče posedovanja zimske opreme

Objavljeno:

Nešto više od dve sedmice je do 1. novembra, od kada vaš automobil mora imati zimske gume. Zimski pneumatici, kako je propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja, na vozilu treba da budu do 1. aprila. Tolerancija postoji ukoliko nema zadržanog snega na kolovozu.

Po Zakonu, u obavezi ste da imate sve četiri zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) u periodu od 1. novembra do 1. aprila, a pri tome šara na gumama ne sme da ima dubinu manju od 4 milimetra.

Od 1. novembra važi i zakonska odredba koja se tiče posedovanja zimske opreme, a u nju, sem odgovarajućih guma, spadaju i lanci za sneg koje koristite na delovima puta gde je znakom jasno obeležena njihova upotreba po snegu.

Važno je i kakva je temperatura, a ne samo da li ima snega

Inače, kada govorimo o zimskim gumama, zakon ne nalaže kao obavezu da ih koristimo ukoliko na putu nema snega, leda ili poledice i kaznu nećete platiti. To znači da vozači u periodu od 1. novembra do 1. aprila mogu da voze i na letnjim gumama ako su putevi suvi. Ipak, savetuje se da je najbolje da tokom čitavog navedenog perioda na vozilu imate adekvatne gume i za to postoje razlozi.

Ako su putevi suvi, vozači u periodu od 1. novembra do 1. aprila mogu voziti i sa letnjim gumama

Sneg, led i poledica nisu jedini razlozi zašto biste letnje gume na svom automobilu zamenili zimskim. Bitna je i temperatura vazduha, a stručnjaci se uglavnom slažu u tome da je 7 stepeni Celzijusa temperatura koja bi trebalo da posluži kao odrednica kada treba menjati gume.

Zima može da bude i suva, bez mnogo padavina, ali sa dosta ledenih dana, kada se temperatura uopšte ne penje iznad nule. U takvim okolnostima, iako zakonodavac ne insistira, bilo bi razumno voziti se na zimskim pneumaticima.

Gume
foto: YoutubePrintscreen/TotalEnergies Serbia

Zašto letnje ne treba imati zimi

Naime, kako objašnjavaju saobraćajni stručnjaci, osim što ima drugačije šare na gaznoj površini, zimska guma se od letnje razlikuje i po tome što je izrađena od drugačije smeše.

Razlog je da se na niskim temperaturama ne bi previše stvrdnula i kako bi pružila bolje prijanjanje za asfalt. Tada je kraći zaustavni put prilikom kočenja, kao i bolje ponašanje vozila prilikom nagle promene pravca i u krivinama.

Ovaj trošak ćete morati da pokrijete od ove plate

Ukoliko hoćete na vreme da se pripremite i spremno dočekate 1. novembar, onda ovaj trošak morate da pokrijete od ove plate. Gume i usluge servisera ove godine su iste kao prošle. Doduše, tada su poskupele u odnosu na prethodnu za 20 odsto. Po prošlogodišnjim cenovnicima koji važe i sada, komplet zimskih pneumatika standardnih dimenzija za prosečno vozilo kreće se od 25.000 do 45.000 dinara.

Detaljan cenovnik guma

Najjeftinije zimske pneumatike, one koji imaju najmanje dimenzije, možete pazariti za nešto manje od 4.000 dinara, dok cena velike zimske gume, pogotovo ako joj je proizvođač neki poznati brend, može biti viša i od 20.000 dinara.

Za razliku od prošle jeseni kada je nabavka zimskih guma bila ozbiljan udarac po džep, s obzirom da su zimski pneumatici prošle godine zbog rasta cene kaučuka poskupeli za svih 20 odsto u odnosu na jesen 2021. godine, ovog oktobra njihove cene miruju, a uoči samog početka sezone primene, sudeći po mnogobrojnim oglasima na internetu, aktuelan je veći broj akcijskih prodaja i popusta za kupovinu zimskih guma.

Kako objašnjavaju vulkanizeri, dva osnovna aspekta utiču na to koliko će vas zimska guma koštati. Prvi je prečnik gume i što je on veći, viša je i cena. Drugi aspekt je proizvođač gume, od najjeftinijih među kojima su mahom kineski proizvođači, preko srednje klase proizvođača poput “Save”, “Unirojala” i “Henkoha”, do onih najskupljih, premijum svetskih poznatih brendova kao što su “Kontinental”, “Danlop” i “Mišelin”.

- S obzirom na to da je tražnja daleko opala, pre svega zbog toga što je prošle jeseni došlo do znatnog poskupljenja, cene pneumatika se nisu menjale. Šta više, mnogi vozači nisu ni kupovali nove zimske gume, već su koristili stare, a neki čak i letnje gume, čemu je u prilog išla i blaga zima, bez puno snega i poledice. Tako da, na primer, komplet najjeftinijih guma za putnički automobil koje su često zastupljene, a čija je oznaka 175/65/R14, ima cenu od 24.000 dinara. U kategoriji skupljih a često korišćenih, zimska guma oznake 225/45/R17, komplet od četiri komada košta 36.000 dinara. Dakle, pojedinačna cena zimskog pneumatika, onih vrsta koje se najčešće traže, ide od 6.000 do 9.000 dinara – pričaju prodavci guma, ističući da na domaćem tržištu ni ove jeseni, zbog rata, nema uvoznih guma iz Rusije koje su prethodnih sezona imale najnižu cenu.

Kako dodaju, što se tiče zimskih guma za teretna vozila, njihova cena varira od 30.000 do 60.000 dinara po komadu, dok džipovskih zimskih pneumatika nema ispod 10.000 dinara po komadu.

Akcije i popusti

Kada je reč o prodaji zimskih guma na sajtovima poznatih kuća i servisa, cene izuzetno variraju, ali kod većine beležimo aktuelne akcije i popuste. Tako jedna kuća oglašava veliku akcijsku prodaju pneumatika čija je cena, zavisno od dimenzija do vrste proizvođača, od 3.990 do 6.080 dinara. Kod druge kuće, oglašeni su popusti od 12 do 18 odsto, ponovo zavisno od dimenzije gume i ko ju je proizveo, uz besplatnu dostavu u slučaju kupovine.

Tako kod njih „šesnaestica“ proizvođača „Sava“ košta 6.999, ali takva guma koju je proizveo „Kontinental“ ima cenu od 12.090 dinara. „Sedamnaestica“ guma „Tigar“, pak, košta 8.516, ali guma iz te klase „Kontinentala“ košta 16.940 dinara.

Koliko košta montaža

Cena montaže zimskih guma, kao i prilikom kupovine, opet zavisi od svih aspekata veličine gume, uključujući i to da li su felne čelične ili aluminijumske. U beogradskim servisima najčešće cene su od 750 do 1.500 dinara po točku, dok u unutrašnjosti Srbije vulkanizeri ovaj posao rade u intervalu od 2.400 za sve četiri male, do 4.200 dinara za sve četiri velike gume.

Zimske gume, Gume
foto: RINA

Koliko košta "hotel za gume"

Kada ste konačno kupili i namontirali zimske pneumatike, možda vas očekuje još jedan trošak, u slučaju da nemate dovoljno sopstvenog prostora za deponovanje skinutih letnjih guma. Tu su, u tom slučaju, sve popularniji “hoteli za gume”, koji predstavljaju zaštićen prostor koji omogućava bezbedno skladištenje, čuvanje i profesionalno održavanje vansezonskih guma i komplet točkova. Cena te usluge, sudeći po internet objavama, najčešće se kreće od 100 do 150 dinara sa uračunatim PDV-om mesečno za jednu gumu, odnosno od 150 do 180 dinara sa PDV-om, ukoliko “hotelu” morate da poverite ceo točak.

A kolike su kazne

Ako, pak, sve ove troškove jednostavno izbegnete i u periodu od 1. novembra do 1. aprila se na ulici ili putu nađete u automobilu sa letnjim gumama, a kolovoz kojim se krećete nije suv, može vas očekivati kazna od 10.000 do 20.000 dinara, ako ste odgovorno lice kazna je od 6.000 do 50.000 dinara, dok je kazna za pravno lice u rasponu od 60.000 do čak 800.000 dinara!

Bonus video:

00:11

Dvojica huligana buše gume na automobilu u Žarkovu

(Espreso / Blic, Predrag Vujanac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.