KO NE MORA DA PLATI POREZ NA NASLEĐE? Proverite da li spadate u OVU GRUPU
Poreska uprava, Foto: Nebojša Mandić

NASLEĐE

KO NE MORA DA PLATI POREZ NA NASLEĐE? Proverite da li spadate u OVU GRUPU

Porez na nasleđe i poklon utvrđuje se rešenjem poreske službe

Objavljeno:

Porez na nasleđe i poklon, prema Zakonu o porezima na imovinu, ne plaća naslednik prvog naslednog reda, kao što je supružnik, objavljeno je u Biltenu Ministarstva finansija.

Poreska prijava ne podnosi se za utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon, odnosno poreza na prenos apsolutnih prava, po osnovu isprave koju je sastavio, overio ili potvrdio javni beležnik, kako se navodi u Biltenu, odnosno pravosnažne odluke koju je doneo javni beležnik.

Porez na nasleđe i poklon utvrđuje se rešenjem poreske službe nadležne za prijem poreskih prijava, a plaća u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Prema tome, supružnik ima pravo na oslobođenje od poreza za nasleđe i poklon na nasleđe, nezavisno od toga da li je ostvareno po osnovu zakona ili po osnovu zaveštanja, prenosi Nova ekonomija.

Porez na nasleđe i poklon utvrđuje se rešenjem poreske službe, pa se i pravo na poresko oslobođenje kad su za to ispunjeni propisani uslovi utvrđuje rešenjem nadležne poreske službe, objašnjeno je u Biltenu.

Bonus video:

01:27

SAMO U OVOM SLUČAJU MOŽETE IZBEĆI POREZ Simić analizira: Zašto mladić koji čuva napuštene životinje plaća PDV za donacije?

(Espreso / Nova ekonomija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.