OSIM NAJAVLJENIH 10% U JANUARU, PROSVETARIMA STIŽE JOŠ JEDNO POVEĆANJE: Evo ko će da dobije NAJVIŠE para!
Škola, Foto: Profimedia

lepe vesti

OSIM NAJAVLJENIH 10% U JANUARU, PROSVETARIMA STIŽE JOŠ JEDNO POVEĆANJE: Evo ko će da dobije NAJVIŠE para!

Prosvetarima pa su spremni da odustanu od štrajka

Objavljeno:

Reprezentativni sindikati u prosveti odlučili su da prihvate predlog Vlade Srbije i odustanu od štrajka najavljenog za 16. oktobar. Takozvanim "Protokolom" koji je Vlada ponudila, definišu se obaveze države koje uključuju i rast plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto od januara 2024. i uvećanje koeficijenta za obračun plate razrednim starešinama sa četiri na sedam odsto. Potpisivanje zvaničnog protokola - tek predstoji.

Osim većih plata i uvećanja koeficijenata za odeljenske starešine, Vlada Srbije se ponuđenim Protokolom obavezuje i da uveća koeficijent, počev od januarske plate – za pedagoškog savetnika pet odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika sedam odsto, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto, za visokog pedagoškog savetnika 12 odsto od osnovne plate.

Učiteljica
Učiteljicafoto: Profimedia

Vlada se obavezala i da „u konsultacijama sa reprezantativnim sindikatima u 2024. godini poveća koeficijente za zanimanja od koeficijenta 9,32 (portir, čuvar, kurir, domar…) do koeficijenta 9,36 (administrativni, finansijsko-knjigovodstveni radnik) i koeficijente za domara i kuvara 9,38“.

- Reprezentativni sindikati Vlada Srbije nastaviće pregovore u toku 2024. godine da bi početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme bila izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji najkasnije do 1. januara 2025 – izmenom uredbe o koeficijentima ili povećanjem cene rada - stoji u Protokolu.

Vlada seobavezala da u oktobru ove godine usvoji zaključak za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za radna mesta za 30 odsto i više norme, a koja su upražnjena zaključno sa 31. decembrom 2020.

Profesor
Profesorfoto: Profimedia

Intenziviraće se i rad radnih grupa i komisija za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, studentski standard i visoko obrazovanje, a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i rešavanja problema u svim delatima obrazovnog sistema, predviđeno je Protokolom.

Vlada je obećala i da će pratiti dogovore Ministarstva prosvete i reprezentativnih sidikata i da će definisati izmene u cilju smanjenja administrativnih obaveza nastavnika, do marta 2024. godine.

Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima… Obavestite nas o terminu potpisivanja - naveli su, između ostalog, reprezentativni sindikati u odgovoru Vladi Srbije kojim su prihvatili ponuđene uslove i najavili da će, po potpisivanju – odustati od štrajka.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.