OVAJ BIZNIS CVETA SVE VIŠE U BEOGRADU: Otvoreno ih je 218, zarade i do 2.500 EVRA
Rad u kol-centru, Foto: Printscreen

KOL.CENTRI

OVAJ BIZNIS CVETA SVE VIŠE U BEOGRADU: Otvoreno ih je 218, zarade i do 2.500 EVRA

Kol-centri su postali ozbiljan biznis u Beogradu

Objavljeno:

Za otvaranje kol-centra potrebno je da imate 3.000 evra, adekvatan prostor i radnike koji su strpljivi da oko dva meseca čekaju da se formira baza stalnih klijenata. Mnogima se isplati. O tome svedoči i podatak da ih je u Beogradu otvoreno 218, od čega trećina ove i prošle godine.

Nije to posao gde se samo drži slušalica, razgovara i daje poneka informacija. Kol-centri su postali ozbiljan biznis.

Plata u nekima veća je i od profesorske i lekarske, 2.500 evra. Mnoge kompanije ih imaju u svom sastavu, a neki se osnivaju kako bi ih angažovale druge firme.

Kol-centara je sve više i zato što raste onlajn kupovina.

"Kol-centri su možda nekako potrebniji nego ranije kada su ljudi morali da odu u prodavnicu i da pitaju. Sigurno su i neke kompanije zatvorile prodavnice, smanjile troškove iznajmljivanja prostora, neke logistike, a gledali da se više okrenu ka kol-centru i onlajn prodaji", kaže Luka Milinković, stručnjak za informacione tehnologije.

U Beogradu je registrovano čak 218 kol-centara, podaci su APR-a, a trećina je otvorena u toku ove i prethodne godine. Najbrojniji su na Novom Beogradu i Paliluli.

Vlasnici iz SAD, Velike Britanije, s Kipra...

Mnogima su vlasnici stranci, često iz SAD, Velike Britanije, Kipra. Oglašavaju ponude za posao, a konkuriše mnogo kandidata, najviše mladih.

"Da biste bili u kol-centru morate da baratate informacijama koje su bitne za biznis, ali ono što je činjenica jeste da morate da poznajete širok spektar određenih usluga i proizvoda. Zato nije jednostavna pozicija, ali može dobro da se zaradi", kaže Marko Vučetić iz "Startuj Infostud".

posao, kancelarija
foto: Profimedia

Veliki broj poslodavaca, napominje Vučetić, oglašava posao posebno posle koronavirusa kada su se svi vraćali na rad od kuće, i dodaje da je bilo mnogo oglasa za kol-centre.

Najčešća plata od 75.000 do 150.000 dinara

Nije zarada svuda idealna. Ima operatera koji rade i za 40.000 dinara, ali najčešće su plate u kol-centrima između 75.000 i 150.000 dinara, kaže Vučetić. Uz poznavanje određenog jezika, programa, veštine, zarada može da bude 300.000 dinara. To zavisi od usluge koja se pruža. Takođe, kol-centre imaju i državna preduzeća.

"Na primer za zdravstveno osiguranje, kad pozovete vama se javi doktor ili lekar, a ne neko tamo u kol-centru ko ne zna ništa o tome, nego se javi osoba koja je stručna, fakultetski obrazovana. Negde drugde možda nije potreban taj nivo edukacije, ali zavisi od usluge, a ideja prve linije podrške jeste da vam reši problem koji kao korisnik imate", kaže Milinković.

Za otvaranje kol-centra potrebno je oko 3.000 evra, a za prve ozbiljnije klijente oko dva meseca, kažu upućeni. Iskustva stručnjaka pokazuju da se zaposleni u kol-centrima zadrže u proseku dve godine, ako izostane napredovanje u firmi.

Bonus video:

01:06

LOV U MUTNOM BIZNIS KOJI DONOSI DO 1.000 EVRA DNEVNO! Krivolov više odnosi nego što donosi: Dolazi do opšteg genocida i nestanka

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.