RADOSNA VEST ZA GRAĐANE: EU donosi nova pravila u odnosu banaka prema klijentima
Banka, Foto: BETA/OMS

ekonomija

RADOSNA VEST ZA GRAĐANE: EU donosi nova pravila u odnosu banaka prema klijentima

Nova pravila EU donose promene u odnosu banaka prema klijentima

Objavljeno: 08:58h

Uskoro će prestati automatsko povećanje dopuštenih prekoračenja, slanje nezatraženih bankovnih kartica i diskriminacija osoba koje su prebolele rak prilikom odobravanja kredita.

Prema novim pravilima koje je prošle nedelje potvrdio Evropski parlament na sednici, banke će biti obvezne unapred da obaveste klijente o planiranom smanjenju ili ukidanju prećutnog prekoračenja i ponuditi otplatu u 12 rata. Ova nova pravila primenjivaće se kroz Direktivu o potrošačkim kreditima, koja će zameniti staru Direktivu 2008/48/EZ iz 2008. godine.

kartica
foto: Beta

Ova nova pravila biće obvezna tek od 2026. godine za kredite do 100.000 evra, osim ako države članice ne implementiraju ova pravila ranije. U Hrvatskoj su trenutno u toku izmene Zakona o potrošačkom kreditiranju, a prošle su Odbor za finansije i proračun nakon završetka e-savetovanja 26. avgusta.

Ove izmene trebale bi doneti značajna poboljšanja potrošačima, posebno u situacijama koje prethode pokretanju prisilne naplate, sukladno Direktivi (EU) 2021/2167 Evropskog parlamenta i Veća iz 2021. godine o pružaocima usluge servisiranja kredita i kupcima kredita, piše novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner.

Bonus video:

02:32

NARODNA BANKA DONELA DVE VAŽNE ODLUKE! Viceguverner NBS: Borba protiv inflacije se nastavlja pomoću dodatnog instrumenta!

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.