DA LI TRGOVCI BRIŠU DATUME NA PROIZVODIMA I STAVLJAJU NOVE? Evo šta da radite ako SUMNJATE da je HRANA POKVARENA!
Market, Foto: Beta/Dragan Gojić

Opasne bakterije u mesu, mleku i jajima

DA LI TRGOVCI BRIŠU DATUME NA PROIZVODIMA I STAVLJAJU NOVE? Evo šta da radite ako SUMNJATE da je HRANA POKVARENA!

Ako niste sigurni da meso, jaja ili mlečni proizvodi nisu sveži ili su pokvareni, jer su promenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji

Objavljeno:

Da li ste nekada prisustvovali sceni kada nezadovoljan kupac dolazi u prodavnicu da bi vratio proizvod koji, iako mu nije istekao rok, nije za upotrebu? Istraživali smo koliko ima istine u pričama koje prenose pojedini mediji, da nesavesni trgovci često, kako ne bi vraćali robu kojoj je istekao rok, brišu datume i stavljaju nove.

Trihinela u svinjskom mesu, salmonela u mlečnim proizvodima, jajima i piletini. Listerija je, takođe, opasna bakterija koja može da kontaminira sveže proizvode, pogotovo meso, kada im istekne rok trajanja.

Spisak se tu ne završava, jer se prilikom kontrola registruju i prisustvo enterobakterije, ešerihije, stafilokoka. Da li razmišljate o ovim opasnim bakterijama kada kupujete meso, jaja ili mlečne proizvode?

Pravila poslovanja trgovina koje prodaju proizvode životinjskog porekla su jasna, kontrola kvaliteta i rokova, takođe. Prvo, svaka roba kojoj se bliži rok upotrebe mora jasno da se obeleži, a kada rok istekne ukloni sa rafova i iz frižidera.

"Kod proizvoda kojima ističe rok, jasno to obeležimo na pakovanju. Proizvodi kojima je istekao rok automatski se povlače iz prodaje i šalju dalje na otpis, odnosno predaju se ovlašćenim kućama koje dalje postupaju sa proizvodima. Kao sistem, od početka godine, 1.010 tona mleka, mlečnih proizvoda, delaktesa i mesa poslali smo na uništenje", kaže pi-ar "Delez Srbije" Milica Popović.

Milica Popović
Milica Popovićfoto: Printscreen/RTS

Da ne bi bili na gubitku i uništavali meso i mlečne proizvode neki trgovci ne poštuju propise i služe se prevarom, prenose pojedini mediji.

Kakve su kazne

Navodno, sa mlečnih proizvoda acetonom skidaju datum do koga proizvod može da se konzumira i stavljaju novi, a meso ili zamrzavaju ili peru u raznim rastvorima i opet stavljaju u promet.

"Najčešće i najopasnije su salomonele. Ishod je isrpljujuća dijareja, temperatura. Reč je o pravoj inflamaciji. Dalji tok lečenja je jako komplikovan kod mnogih. Treba biti oprezan i sa prvom pojavom simtoma javiti se lakaru", ističe Ana Banduka Todorović, nutricionista specijalista javnog zdravlja.

Ako niste sigurni da meso, jaja ili mlečni proizvodi nisu sveži ili su pokvareni, jer su promenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji.

Prema Zakonu o bezbednosti hrane propisane su kazne, koje se kreću od 300.000 do tri miliona dinara za pravno lice, a za preduzetnike od 250.000 do pola miliona.

Bonus video:

02:38

MESO IZAZIVA AGRESIJU KOD LJUDI! Glumci promenili ishranu, pa doživeli transformaciju: Imam više energije A JEDEM HOT DOG

(Espreso / RTS, Sonja Stričević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.