GORIVO ĆE BITI SKUPLJE ZA NAJMANJE 6 DINARA PO LITRU OD SLEDEĆE NEDELJE? Stiže dvostruki UDAR, oglasila se struka
Foto: Zorana Jevtić

obratite pažnju!

GORIVO ĆE BITI SKUPLJE ZA NAJMANJE 6 DINARA PO LITRU OD SLEDEĆE NEDELJE? Stiže dvostruki UDAR, oglasila se struka

Iako je odlukom Vlade Srbije precizirano da se od 1. oktobra povećaju akcize na evrodizel 4,76 dinara a na benzin 4,63 dinara po litru, na pumpama za krajnje korisnike će slika biti malo drugačija

Objavljeno:

Gorivo će u Srbiji od sledećeg meseca biti skuplje za 8 odsto, zbog poskupljenja akciza, što će na pumpama povećati trenutne cene goriva za skoro 6 dinara, tvrde domaći stručnjaci. Međutim, ukazuju da ukoliko u međuvremenu dođe do skoka cena goriva na svetskim berzama, poskupljenje bi moglo da bude i veće.

Iako je odlukom Vlade Srbije precizirano da se od 1. oktobra povećaju akcize na evrodizel 4,76 dinara a na benzin 4,63 dinara po litru, na pumpama za krajnje korisnike će slika biti malo drugačija, a struka objašnjava i zbog čega.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da iako je savim izvesno da će proizvođači i uvoznici derivata nafte, kao obveznici plaćanja akcize, od nedelje 1. oktobra za svaki litar goriva obračunavati i plaćati nove, veće iznose akciza, ostaje na njima da odluče kada će to povećanje uvrstiti u svoju ponudu, piše Blic Biznis.

Gorivo
foto: Zorana Jevtić

- Kada će i kojom dinamikom veleprodavci to povećanje državnih dažbina uvrstiti u ponudu, zavisi od svakog pojedinačno, jer veleprodajne cene se slobodno formiraju. Maloprodavci već 20 meseci ne mogu slobodno da određuju cenu na benzinskim stanicama, pošto Ministarstvo trgovine svakog petka određuje gornji limit cena, tako da je to pitanje za njih - kaže sagovornik.

On objašnjava i koliko će gorivo poskupeti u Srbiji od 1. oktobra na benzinskim pumpana od sledećeg meseca.

- Kada bi svi drugi parametri koji utiču na cenu goriva ostali nepromenjeni, samo povećanje akcize od 4,63 dinara za litar benzina i 5,71 dinara za litar dizela, s obzirom da akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a doprineće povećanju fiskalnih obaveza proizvođača i uvoznika derivata nafte za 5,55 i 5,71 dinara respektivno. To je jedino izvesno, a koliko će iznositi promena cene u prvoj nedelji oktobra na benzinskim stanicama, svi ćemo saznati još u petak 29. septembra, kada Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine bude objavilo maksimalne cene goriva za narednih sedam dana - zaključuje naš sagovornik.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže da kada se poskupljenje akciza pretvori u maloprodajnu cenu, to nije krajnja cifra po kojoj će se ono prodavati na pumpama, već se tome dodaje i PDV, a nakon toga praktično cena goriva na pumpama biće veća za skoro 6 dinara.

Nebojša Atanacković
Nebojša Atanackovićfoto: Dado Đilas

- Ako je sada dizel 211 dinara po litru, on bi nakon povećanja trebao da bude skoro 217 dinara. U slučaju da poskupi gorivo do tad, povećanje će se dodati na cenu goriva koje u tom trenutku budu aktuelne. Nešto manje povećanje biće kada se radi o benzinu a nešto veća kada je u pitanju dizel - kaže Atanacković.

Moguće povećanje i za preko 6 dinara

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić kaže da će povećanje cena goriva nakon poskupljenja akciza za 8 odsto na pumpama uvećati zenu od 5,4 do 5,8 odsto. Međutim objašnjava da to važi ukoliko ne bude promena na evropskom tržištu i na svetskim berzama.

- Gorivo u Srbiji poskupeće za 8 odsto, i nakon pdv na akcizu to je između 5,50 i 6 dinara. I to pod uslovom da na istom nivou ostane evro dizel na paritetu Mediteran-Đenova Le Vera. Ako ipak cena motornih goriva, na tom paritetu "skoči", u tom slučaju će biti dva razloga za povećanje cena u Srbiji i ta dva razloga se sabiraju. Jedan je poskupljenje na berzi gotovih derivata a drugi je povećanje vrednosti akcize u tom slučaju ćemo imati veće poskupljenje od 6 dinara - zaključuje Rakić.

Neminovno je da na rast cena goriva dodatno utiču i svetske cene nafte koje u poslednje vreme idu uzlaznom putanjom. One su i prošle nedelje porasle treći put zaredom, pa su dostigle nove najviše nivoe u više od 10 meseci. Razlog tome je odluka svetskih proizvođača da smanje proizvodnju "crnog zlata". To je dovelo do korekcije cene ne samo u Srbiji već i u svetu.

Nafta će se prodavati za 100 dolara po barelu

Gorivo
foto: Zorana Jevtić

Međunarodna bankarska grupacija Goldman Saks iznela je najnovije prognoze za cene nafte u narednih godinu dana u kome se navodi da će se nafta Brent prodavati za 100 dolara po barelu

- Povisili smo našu prognozu za cenu nafte Brent za 12 meseci unapred, sa 93 na 100 dolara po barelu, zbog toga što smatramo da će svetske zalihe ovog energenta biti manje, navodi se u saopštenju Goldman Saksa, prenosi portal oilprice.com.

Rast potražnje za naftom i manja proizvodnja ovog energenta od strane članica Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK plus) su faktori koji najviše utiču na očekivani rast cena, a veća proizvodnja nafte u SAD to ne može da nadoknadi, navodi se u prognozi. Njujorška banka smatra da će politika OPEK plus i porast svetske potražnje za naftom omogućiti ovom kartelu da u 2024. godini drži svetske cene nafte Brent između 80 i 105 dolara po barelu.

S druge strane, podršku cenama pruža smanjena proizvodnja Saudijske Arabije i Rusije. Ti vodeći izvoznici smanjivaće isporuke do kraja ove godine za ukupno 1.3 miliona barela dnevno. Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici takođe su dogovorili smanjenje proizvodnje. Na taj način te zemlje nastoje zadržati povećane cene nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Bonus video: OVO JE POGONSKO GORIVO ZA OLUJE TOKOM LETA! Klimatske promene loše utiču i na zdrave, stručnjaci: Ovo je najbolje za SPARNE DANE

01:04

OVO JE POGONSKO GORIVO ZA OLUJE TOKOM LETA! Klimatske promene loše utiču i na zdrave, stručnjaci: Ovo je najbolje za SPARNE DANE

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.