OVAJ GRAD DAJE ŽENAMA PO 250.000 DINARA: Sredstva su bespovratna, a treba da se ispune SLEDEĆI USLOVI!
Posao, Foto: Profimedia

PODSTICAJ

OVAJ GRAD DAJE ŽENAMA PO 250.000 DINARA: Sredstva su bespovratna, a treba da se ispune SLEDEĆI USLOVI!

Grad Pirot iz budžeta izdvaja bespovratna finansijska sredstva za podršku ženskom preduzetništvu

Objavljeno:

Pored brojnih podsticaja zapošljavanju, Pirot uveo je novu meru. Prvi put iz budžeta su izdvojena bespovratna finansijska sredstva za podršku ženskom preduzetništvu. Ovakav vid pomoći izazvao je veliko interesovanje Piroćanki.

Jedanaest preduzetnica koje već imaju svoje firme, zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta, moći će da unaprede poslovanje ili zaposle nove radnike. Nekada su se žene uglavnom bavile uslužnim delatnostima, sada je sve više proizvodnih firmi, ali i iz oblasti zdravstvene zaštite.

- Sredstva koja su mi odobrena su u visini od 250.000 dinara. Naravno da svaka pomoć znači, pošto su naši instrumenti izuzetno skupi i uređaji. I sve to zahteva održavanje i servis, nakon toliko godina rada - kaže dr Ana Mančić, vlasnica stomatološke ordinacije.

Posao
Posaofoto: Profimedia

ČAK 227 NOVIH FIRMI

Zahvaljujući finansijskim podsticajima, u protekloj godini u Pirotu je registrovano 227 novih privatnih firmi. Od tog broja u 40 odsto slučajeva su vlasnice - žene.

Posle propasti velikih tekstilnih preduzeća, otvoreno je više malih radionica. I Slavica Živković je odlučila da iskoristi znanje i iskustvo i upusti se u preduzetničke vode. Nije lako, kaže, i zato je svaka pomoć dobrodošla.

- Radim dve godine, sada je treća. Imam šest zaposlenih, konkurisala sam za sredstva preko opštine. Dobiću mašine, u stvari dobijam 250.000 dinara od kojih ću kupiti mašine - ističe Živković, vlasnica tekstilne radionice.

Od 21 validne prijave na konkursu - grad je podržao 11 vlasnica firmi sa najboljim preduzetničkim projektima.

Pirot
Pirotfoto: Printscreen/Youtube/Vladimir Stojanovic

- Obaveza preduzetnica je da godinu dana posluju i izmiruju obaveze po osnovu socijalnog osiguranja. Da šest meseci ne smanjuju broj zaposlenih u odnosu na stanje prilikom apliciranja, i drugih posebnih uslova nije bilo, osim da se ne otuđuje nabavljena, kupljena oprema 12 meseci - naglašava Nenad Petrović iz Kancelarije za LER grada Pirota.

(Espreso / RTS / Silvana Tošić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.