EVO ZAŠTO JE ČERI PARADAJZ JEFTINIJI OD OBIČNOG: Nezabeležena situacija na NAŠEM TRŽIŠTU!
Paradajz, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO!

EVO ZAŠTO JE ČERI PARADAJZ JEFTINIJI OD OBIČNOG: Nezabeležena situacija na NAŠEM TRŽIŠTU!

Domaćicama je isplativije da kupe sok od paradajza ili kuvani paradajz od proizvođača nego da od običnog paradajza od 200 dinara same pripremaju za zimnicu

Objavljeno:

Suša i velike vrućine potpuno drastično su uticale na rod paradajza, pa je cena praktično udvostručena usred sezone.

Na pijacama paradajz prve klase košta i do 200-250 dinara, dok paradajz druge klase košta 150 dinara po kilogramu. Čeri paradajz koji jako dobro rađa, prodaje se po rekordno niskoj ceni, za 100 dinara u pakovanju od pola kilograma.

Pretopli vremenski uslovi su uticali da se rod paradajza brže kvari. S druge strane, čeri paradajz dobro podnosi velike temperature kada je pokriven folijom i kada se nalazi u hladovini, tako da je došlo do prekomerne proizvodnje čeri paradajza, dok je običan paradajz za konzumaciju nedostajao", kaže Edvin Vanger, proizvođač iz Bačkih Vinograda.

Čeri paradajz je 200 dinara po kilogramu, a sitniji 100 dinara. Inače je cena čeri paradajza obično dvostruko ili trostruko veća od običnog paradajza. Sada je suprotna situacija.

Čeri paradajz
Čeri paradajzfoto: Profimedia

To je potvrdio i Jožef Maša, uzgajivač iz Malih Pijaca.

Prva klasa je 180-200 dinara, sada je cena porasla, zavisi od kvaliteta soka, cena se kreće od 80-100-120 dinara, veličine, kvaliteta".

" Običnog paradajza nema na tržištu, jako je zahtevno, ulaganja su velika, a nije baš isplativo kad su ovakve godine. Vrlo je izložen vremenskim uslovima, lakše se proizvodi u plastenicima, ali to nije isto kao na otvorenom".

Domaćicama je isplativije da kupe sok od paradajza ili kuvani paradajz od proizvođača nego da od običnog paradajza od 200 dinara same pripremaju za zimnicu, dok je za salatu po prvi put isplatljiviji čeri paradajz, prenosi portal Agropres.

Bonus video:

03:06

MINISTAR POLJOPRIVREDE NEDIMOVIĆ O SUŠI I PROIZVODNJI HRANE: Imamo pšenice za 17,5 odsto više nego prošle, rekordne godine

(Espreso/ Agropres)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.