OVAJ UREĐAJ UBEDLJIVO TROŠI NAJVIŠE STRUJE: Profesor Banjac je napravio listu "gutača" struje
Miloš Banjac, Foto: Kurir

POTROŠNJA STRUJE

OVAJ UREĐAJ UBEDLJIVO TROŠI NAJVIŠE STRUJE: Profesor Banjac je napravio listu "gutača" struje

Pojasnio je da dosta struje potroše i tzv. energetski vampiri

Objavljeno:

Racionalnim korišćenjem može da se uštedi struje na nivou i do 10 odsto potrošnje što je na prosečan račun od oko 5.000 dinara 500 dinara. Sa dodatnim, malim ulaganjima ušteda može da bude i duplo veća, a sa većim ulaganjima potrošnja može da bude i upola manja. Ove informacije tim pre su značajnije imajući u vidu poskupljenje struje, ali činjenicu i da nam ide zima kada je potrošnja tradicionalno veća.

"Srbija troši tri-četiri puta više energije od evropskog proseka. Kada je reč o domaćinstvima, najviše energije se koristi za grejanje, oko 60 odsto, a mnogi građani žive u objektima koji ne da nisu toplotno izolovani, već nemaju ni fasadu", istakao je profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac nedavno za RTS, govoreći o štednji struje.

Navodeći primere neracionalne potrošnje, rekao je da se struja rasipa kada se stan greje ili rashlađuje uz uključen klima-uređaj, a prozori drže otvoreni.

Prema njegovim rečima, najveći potrošač struje u domaćinstvu je bojler, koji troši oko devet odsto energije, zatim šporet, frižider, klima-uređaji. "Gde se najviše troši, tu se najviše može i uštedeti", rekao je Banjac i naveo da je, što se potrošnje struje tiče, jeftinije tuširati se nego kupati u kadi.

Govoreći o uštedama na grejanju, rekao je da svako pregrevanje za jedan stepen od onoga što nam je dovoljno znači trošenje sedam odsto više energije, a kada se prostor hladi troši se četiri odsto energije više.

Kao dobro dugoročno rešenje je naveo energetsku efikasnost objekata, menjanje prozora i stavljanje fasade, jer se tako, kako je rekao, može uštedeti i do 40 odsto energije.

"Sledeći korak jeste menjanje sistema kojim se grejemo. Oni koji se greju na struju mogu da razmisle da pređu na grejanje toplotnim pumpama, jer se tako potrošnja smanjuje tri puta", naveo je Banjac.

1 / 4 Foto: Himalayan Pics / Caia Image / Profimedia

Ko su energetski vampiri u kući

Pojasnio je da dosta struje potroše i tzv. energetski vampiri, odnosno uređaji koji inače troše malo energije, ali pošto rade 24 sata, potroše dosta.

Među takvim uređajima su i televizori i kompjuteri, a Banjac je, govoreći o štednji struje, naveo da kada bi se oni isključivali, moglo bi se uštedeti i do pet odsto energije.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso / RTS / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.