OPET SKAČU CENE KIRIJA: Zbog novog ZAKONA stižu i PROMENE, podstanarima nimalo neće biti dobro kad čuju
Kirija, Foto: Profimedia

taman se trište smirilo

OPET SKAČU CENE KIRIJA: Zbog novog ZAKONA stižu i PROMENE, podstanarima nimalo neće biti dobro kad čuju

Taman što su podstanari odahnuli zbog pada cene, stižu nove vesti i novi zakon koji donosi poskupljenje

Objavljeno:

Taman što su podstanari malo odahnuli, i što su kirije pale i do 30 odsto, stižu nove loše vesti za sve koji u Srbiji plaćaju "krov nad glavom". Nakon nekoliko meseci pada kirija, u avgustu imamo obrt i cenovni plus za oko 20 odsto u proseku, a izmene Zakona o stanovanju najavljuju i mogući dodatni udar na zakupce stanova.

U Srbiji postoji oko 123.000 stanara, a porez na rentiranje stanova plaća svega oko 2.000 stanodavaca. Izmenama Zakona o stanovanju ova oblast bi mogla da se uredi, ali to bi značilo i veći trošak za stanare, odnosno prelivanje poreza od 20 odsto poreza na visinu kirije.

Izmene Zakona o stanovanju i uvođenje obaveze za profesionalne upravnike da dostavljaju podatke o rentiranim stanovima mogao bi ubuduće da bude jedno od rešenja na ovom putu. Sa druge strane, u Poreskoj upravi razmaraju uvođenje elektronskog registra. I sve to zajedno dovelo bi do veće naplate poreza u oblasti stanovanja, a što bi moglo i da se prelije na visinu kirije.

Zgrada
Zgradafoto: Printscreen/Youtube/Sibiu Independent

Stručnjaci kažu da je slab inspekcijski nadzor glavni razlog što stanodavci nisu motivisani da prijavljuju prihode od izdavanja, jer Poreska uprava nema dovoljan broj inspektora koji bi mogao da uvede red u ovu oblast. Tako se reaguje samo po prijavi.

- Veliki je broj stranaca sada kod nas i zbog toga stanodavci moraju da ih prijave. Ne znam da li oni dalje plaćaju porez državi. Nama u ugovoru piše da postoji poreska obaveza. Međutim, mi ne možemo na to i da ih nateramo - kaže jedan agent za nekretnine.

Red nije donelo ni uvođenje profesionalnih upravnika, od kojih se očekivao neki vid pritiska na stanodavce da počnu da prijavljuju prebivalište podstanara i da plaćaju porez.

Kirije ponovo rastu

Na pojedinim lokacijama u Srbiji kirija je u avgustu porasla čak 20 odsto. Generalno u svim opštinama u Srbiji, renta je skočila u odnosu na prethodne mesece. Od svih praćenih lokacija pojeftinjene je zabeleženo jedino u Pančevu i Kragujevcu.

Zgrada
Zgradafoto: petar Aleksić

Kada je reč o Beogradu kirije su porasle u skoro svim opštinama, a u dve su se zadržale na istom nivou kao prethodnog meseca. Pad kirije nije zabeležen ni u jednoj praćenoj opštini u Beogradu, podaci nekretnina.rs-

U svim opštinama u Novom Sadu kirije su porasle. Najveći rast kirija zabeležen je u centru, gde je zabeležen rast od 0,88 odsto i trenutno iznose 11,5 evra po metru kvadratnom. U Novom naselju takođe je zabeležen rast kirija i to za 5,62 odsto, prosečna cena sada iznosi 9,4 evra po metru kvadratnom.

Svi delovi grada u Nišu zabeležili su rast kirija osim jedne. Bulevar Nemanjića je izuzetak gde je zabeležen pad kirije i to za 4,55 odsto. Cene u ovom delu grada iznosi 6,3 evra po kvadratu.

U nasleju Pantelej zabeležen je rast kirija od 3 odsto i sada iznosi 6,7 evra po metru kvadratnom. U niškoj opštini Palilula zabeležen je rast od čak 6,67 odsto na 6,4 evra po metru kvadratnom.

Bonus video:

05:18

OVOLIKO ĆE POSKUPETI GREJANJE ZA STAN OD 60 KVADRATA! Čučković: Elektrane su tražile skosk od 6 odsto, davaćemo BESPLATNE KILOVATE

(Espresso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.