OGLASILI SE IZ PIO FONDA SA NAJNOVIJIM INFORMACIJAMA: Tiče se povećanja PENZIJA, važno je za SVE PENZIONERE
Penzioneri, Foto: Beta

penzije

OGLASILI SE IZ PIO FONDA SA NAJNOVIJIM INFORMACIJAMA: Tiče se povećanja PENZIJA, važno je za SVE PENZIONERE

U oktobru stiže novo poevećanje penzija, a u tekstu je iznet način na koji ćete izračunati koliko je to povećanje u vašem slučaju

Objavljeno:

Uskoro stiže povećanje penzija od 5,5 odsto, od 1. oktobra, a evo šta će to značiti za vas i vaš novčanik u zavisnosti od toga kolika vam je penzija ili zarada ako se u ovom trenutku tek spremate za penzionisanje.

Dakle ukoliko radite za minimalac ne možete očekivati više od 25.000 dinara a sa platom od 70.000 to je čak preko 43.000 dinara.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i to platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi od oktobra bila 31.117 dinara.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Za one koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 43.560 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 55.915 dinara.

Evo kako izgleda formula i kalkulator penzija

Postalo je opšte poznato da je kalkulator penzija izuzetno komplikovan.

Formula za izračunavanje nije nimalo jednostavna ali je suština u tome da što je veća plata tokom radnog staža, to je veća i penzija, što je i sasvim logično.

Visina penzije, praktično, je jednaka proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bismo došli do ličnog boda, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža.

Penzioneri
Penzionerifoto: Ana Paunković

Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. u bruto iznosu.

Kad znamo koliki nam je koeficijent, njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Na kraju dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji od januara 2023. iznosi 1.111,25 dinara.

Ali, tu je sada i nova usluga PIO Fonda e kalkulator

Ona će uveliko pomoći građanima da im sračuna odnosno proceni kolika će im biti penzija na osnovu unetih podataka o stažu i visini zarade, kao i o uplaćenim doprinosima.

Ova usluga je otvorena krajem avgusta i njeni puni efekti se tek očekuju.

Po rečima direktora PIO Fonda Relje Ognjenovića, e kalkulator doprineće da se sve nedoumice oko staža i doprinosa rešavaju na vreme i da se na rešenje za penziju što manje čeka.

Penzioneri
Penzionerifoto: Nenad Kostić

Od 1. januara 2024. godine sledi još jedno povećanja penzija

Penzije će od 1. januara biti povećane 14,6 odsto a svi penzioneri, njih oko 1,6 miliona dobiće novčanu pomoć između 25. novembra i 5. decembra i to po 20. 000 dinara, mimo najavljenih povećanja penzija – objavio je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Januarsko povećanje penzija je redovno, a oktobarsko vanredno usklađivanje, a kumulativno povećanje iznosiće preko 21 odsto.

Bonus video:

01:01

BORE SE PROTIV POVEĆANJA PENZIJA Orlić osudio haos u skupštini: Glupiraju se za Tik-Tok, OVO su vikali za pobedu naših košarkaša

(Espreso/ blic/Penzionisani.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.