DA LI ĆE VAM SE SMANJITI RATA AKO IMATE KREDIT SA KOMBINOVANOM KAMATNOM STOPOM? Ovo je detaljno objašnjenje
Stan, Foto: Profimedia

nekretnine

DA LI ĆE VAM SE SMANJITI RATA AKO IMATE KREDIT SA KOMBINOVANOM KAMATNOM STOPOM? Ovo je detaljno objašnjenje

Odluka Narodne banke Srbije o ograničenju kamatnih stopa na stambene kredite na 4,08 odsto obradovala je mnoge vlasnike ove vrste kredita u Srbiji

Objavljeno:

Odluka Narodne banke Srbije o ograničenju kamatnih stopa na stambene kredite na 4,08 odsto obradovala je mnoge vlasnike ove vrste kredita u Srbiji kojima su, nakon globalnih turbulencija, rate kredita skočile i više od 150 evra.

Ipak, i dalje postoje brojne nedoumice, mahom zbog stručnog jezika kojim se ovakve odluke pišu. Telegraf Biznis već je pisao o nekima od njih, a onda su nam se čitaoci javili sa novom nedoumicom.

Naime, pojedine banke su nudile kredite sa kombinovanom kamatnom stopom. Šta to znači? To znači da se kredit ugovara sa jednom vrstom kamatne stope - varijabilnom ili fiksnom, a potom se u roku koji je određen ugovorom, vlasniku kredita daje da bira koja će da se primenjuje za novi ugovoreni period.

- Uzeli smo stambeni kredit na 25 godina, kamata nam je bila nešto niža od 3 odsto. U prve tri godine kamata je bila fiksna, a kada taj period istekne, morali smo da biramo da li želimo novu fiksnu kamatu, koju bi nam banka ponudila u skladu sa trenutnim stanjem na tržištu, ili želimo varijabilnu kamatnu stopu koja se izračunava dodavanjem šestomesečnog euribora na ugovorenih 3 odsto - kaže Goca Mirković, čitateljka Telegraf Biznisa.

Porodici Mirković istekao je nedavno prvobitni trogodišnji period otplate kredita po fiksnoj kamatnoj stopi. Išli su na rizik i odabrali varijabilnu kamatnu stopu, jer je fiksna koju im je banka nudila značila skoro 170 evra povećanja rate, sa 300 na 466.

- Računali smo da je euribor na istorijskom maksimumu, da neće sigurno još mnogo da raste, a da je nama rata bar nešto manja od one sa fiksnom kamatom i čak i ako ostane status kvo. Tri godine su dug period da euribor samo raste. Sada smo u dilemi, ne znamo da li se ovo ograničenje kamata odnosi i na nas - kaže ona.

Telegraf Biznis postavio je ovo pitanje Narodnoj banci Srbije.

- Ako je na dan stupanja na snagu Odluke, klijent u fazi otplate kredita po ugovorenoj promenljivoj nominalnoj kamatnoj stopi u skladu sa ugovorom o stambenom kreditu, primenjuje se propisano pravilo u pogledu visine promenljive kamatne stope - razjasnili su nam u Narodnoj banci Srbije.

Naravno, preduslov je da je u pitanju kredit koji je odobren u periodu zaključno sa 30. julom 2022. godine.

- U tom smislu, ukoliko klijent trenutno otplaćuje kredit po fiksnoj kamatnoj stopi, Odlukom nije predviđen uticaj na takvu kamatnu stopu. S druge strane, ukoliko klijent trenutno otplaćuje kredit po promenljivoj kamatnoj stopi, takva kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto do 31. decembra 2024. godine.

Bonus video:

01:23

ZAKUPLJUJU STANOVE, A ONDA IH PONOVO IZDAJU! Stručnjak za nekretnine otkrila kako da se zaštitite od prevaranata: Ovo je KLJUČNO

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.