GDE I KAKO ŽIVE STUDENTI? Mogu da biraju neku OVE ČETIRI OPCIJE, a jedan smeštaj je DALEKO JEFTINIJI od drugih!
Smeštaj u Boegradu, Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/4zida.rs

potraga uveliko traje

GDE I KAKO ŽIVE STUDENTI? Mogu da biraju neku OVE ČETIRI OPCIJE, a jedan smeštaj je DALEKO JEFTINIJI od drugih!

Pred početak nove akademske godine studenti uveliko traže smeštaj za narednih godinu dana

Objavljeno:

Početak nove školske godine se približio, a novi i stari akademci, koji ne studiraju u svojim gradovima, nalaze se u foto-finišu potrage za smeštajem.

Oni koji ne prepuštaju ništa slučaju taj zadatak su uveliko obavili, dok se drugi nadaju da će se pojaviti neki „last minut aranžman“ po povoljnijoj ceni.

Kao i prethodne generacije studenata, tako i ove sadašnje, imaju na raspolaganju četiri osnovne vrste smeštaja, a izbor zavisi od novčanih sredstava koji su studentima na raspolaganju, afiniteta, naravno i slobodnih mesta.

Zato krenimo redom.

1. Studentski domovi

Najmasovniji smeštaj studenata je u studentskim domovima. U celoj Srbiji ove godine obezbeđeno je 17.270 mesta i to u Beogradu 9.258, Novom Sadu 2.653, Zrenjaninu 208, Somboru 143, Nišu 943, Kragujevcu 769, Čačku 325, Boru 255, Užicu 260, Subotici 779, K. Mitrovici 1.677, Zvečanu 46, Blacu 84, Leposaviću 412.

Ovo je, bez ikakve dileme, najjeftiniji oblik smeštaja za studente.

Smeštaj u Beogradu u zavisnosti od kategorije studentskog doma i broja kreveta u sobi košta od 1.300 do 3.190 dinara po budžetskoj ceni, dok je za ekonomske sobe potrebno izdvojiti od 8.000 do 13.000 dinara.

Beograd ima 14 studentskih domova podeljenih u četiri kategorije, od oko 10.500 mesta 60 odsto je prva kategorija, a više od 90 odsto kapaciteta su dvokrevetne i trokrevetne sobe. Cene soba u domovima prve kategorije po budžetskoj ceni su od 2.400 za petokrevetnu do 3.200 dinara za jednokrevetnu sobu. U četvrtoj kategoriji je od 1.300 do 2.000 dinara.

Pravo na smeštaj u domovima imaju svi oni koji su upisani prvi put u određenu godinu na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studira.

Pravo na smeštaj mogu, pod određenim uslovima, da ostvare i studenti koji imaju državljanstvo države u regionu.

2. Najam stanova

Druga po popularnosti opcija je iznajmljivanje stanova, na šta se odlučuju pre svega oni čiji roditelji to sebi mogu da priušte, ali i oni studenti koji više vole da imaju određenu samostalnost koju im studentski domovi možda ne pružaju.

Poslednji podaci sa tržišta nekretnina govore da je u Beogradu trenutno moguće pronaći solidan stan na dobroj lokaciji za 300 ili 400 evra mesečno. Ipak, velika većina akademaca koja se odluči za ovaj način života onda kreće u potragu za cimerom ili cimerima kako bi im iznajmljivanje stana bilo jeftinije. U tom slučaju, ako dvoje dele stan mogu da prođu sa stanarinom od 150-200 evra po studentu, a ako ih je troje možda i sa „samo“ 100 evra. Plus režije - struja, telefon, grejanje...

Najam stana
Najam stanafoto: Profimedia

Kako ističu stručnjaci studenti po pravilu traže garsonjere ili manje stanove.

- Takvih nema dovoljno u odnosu na potrebe mladih ljudi koji dolaze u Beograd da se školuju. Ti mali stanovi su uvek bili relativno skupi, kod njih nije bilo nekog drastičnog pada, jeste bio skok, izdavali su se i za 700 evra, ali odlaskom Rusa oni su se spustili na cenu od 300 do 400 evra za jedinice od 25 ili 30 kvadrata - istakla je za „Danas“ Kaća Lazarević, stručnjak za tržište nekretnina.

Kako dodaje, „pošto studenti ne mogu da nađu male stanove po pristupačnim cenama, javljaju se upiti da više njih bude u malo većem stanu kako bi podelili te troškove na šta vlasnici stanova nerado pristaju“.

3. Sobe u hotelima

Zbog visokih cena stanova, pojedini hoteli su se poslednjih godina okrenuli novoj vrsti biznisa, pa su počeli da nude sobe studentima. Na mesec, dva, tri, celu školsku godinu. Ovo je posebno bilo interesantno pojedinim akademcima u poslednjih 18 meseci kada su cene najma stanova, zbog dolaska Rusa, eksplodirale u Beogradu.

Hotel
Hotelfoto: Printscreen/GoogleStreetView

Kako se može videti na sajtu jednog takvog hotela, koji se nalazi u samom centru prestonice, mesečni najam dvokrevetne sobe je 68.000 dinara, što znači da bi koštao oko 280 evra “po glavi”. Ovde je, ipak, prednost što u cenu ulaze troškovi režije, osiguranje, čišćenje sobe, zamena posteljine, ne plaćate struju, kablovsku, grejanje...

- Pre nekoliko godina ove sobe po hotelima su bile prilično atraktivna opcija, ali su i oni digli cene za nekih 50 odsto - kaže Tamara koja već nekoliko godina studira u Beogradu.

4. Najam sobe

Nekada je iznajmljivanje soba bila veoma atraktivna opcija smeštaja za studente, ali su se vremena, očigledno, promenila. Sa jedne strane studenti traže više komfora nego što im dozvoljava boravak u jednoj sobi, uz korišćenje kuhinje i kupatila, sa druge sve su ređi vlasnici stanova koji se odlučuju na ovaj potez, već češće ako su u mogućnosti, izdaju cele stanove.

- Iznajmljivanje sobe je jeftinije, ali dolazi u obzir samo ako imate normalnog gazdu. U suprotnom to može da vam se pretvori u pakao - kaže Tamara koja je na početku boravka u Beogradu živela upravo u iznajmljenoj sobi na Julinom brdu.

I za iznajmljivanje soba se traži plaćanje režija, kirije, struje, istina u znatno manjem iznosu.

- Nudimo sobu uz korišćenje kuhinje po korektnoj ceni od 120 evra, u širem centru grada. Međutim, iako su roditelji zainteresovani za ovakvu opciju, pa nas često zovu i raspituju se, na kraju odustaju jer deca radije biraju da žive u iznajmljenom stanu. Što se nas tiče imamo u stanu sobu koja nam zvrji prazna, tako da smo pokušali na ovaj način da dopunimo kućni budžet - kaže penzioner sa Voždovca.

Traže lokacije oko fakulteta

Studenti koji neće, ili ne mogu da dobiju svoje mesto u domu, po pravilu traže stanove koji se nalaze u blizini fakulteta koji pohađaju, centra grada ili lokacije koja je saobraćajno dobro povezana sa delom grada gde se nalazi fakultet.

Studentski trg
Studentski trgfoto: Nebojša Mandić

Decenijama unazad zato su za studente u Beogradu najtraženije lokacije po Voždovcu, posebno oko Autokomande i Ulice vojvode Stepe, zatim deo oko Vukovog spomenika, Liona, Cvijićeva ulica, mada je u poslednje vreme veoma traženo i Mirijevo zbog odlične veze sa centrom grada, ali i sve većeg broja stanova koji se grade i izdaju.

Hrana u menzi 8.000 mesečno

Studentski domovi su najjeftinija opcija za smeštaj, ali i za ishranu. I ovde je dobitna opcija ako je student na budžetu, odnosno ako može da se hrani u studentskim menzama. U svim studentskim restoranima u Beogradu cene obroka su iste. Doručak košta 56, ručak 120, dok je večera 90 dinara za studente iz budžeta. Na dnevnom nivou to je 266 dinara, a na mesečnom oko 8.000 dinara.

Studentska menza
Studentska menzafoto: Printscreen/RTS

- Koleginica i ja smo izračunale da na hranu mesečno izdvajamo, svaka od nas, između 15.000 i 20.000 dinara - rekla je Ivana iz Leskovca, student u Beogradu koji se ne hrani u studentskim menzama.

Studenti koji se hrane po tržišno-ekonomskim cenama, na drugoj strani, doručak u studentskim restoranima plaćaju 130, ručak 310, a večeru 240 dinara.

Bonus video:

03:03

KAKAV JE ŽIVOT STUDENATA U KRAGUJEVCU?

(Espreso / Blic / Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.