ZIMA SVE BLIŽE, EVO KAKO DA SE PRIJAVITE ZA BESPLATNU STRUJU I GAS: Proverite da li ISPUNJAVATE USLOVE!
Račun za struju / ilustracija, Foto: Profimedia, Espreso

pogodnosti

ZIMA SVE BLIŽE, EVO KAKO DA SE PRIJAVITE ZA BESPLATNU STRUJU I GAS: Proverite da li ISPUNJAVATE USLOVE!

Ukoliko je dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa

Objavljeno:

U poslednjih godinu dana, svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, što pokazuje da građani vode računa o potrošnji

Budući da se približava zima i nova grejna sezona, većina toplana je već podnela zahtev za korekciju cena i čeka odgovor. Očekuje se da električna energija i gas do kraja godine još jednom poskupe. Ogrev se na stovarištima uveliko kupuje, a građani pokušavaju da svedu troškove grejanje na minimum. Oni koji se greju na TA peći ili kotlove na struju traže alternativu za neki drugi, jeftiniji energent. Imajući sve ovo u vidu postavlja se pitanje ima li načina da se računi za grejanja smanje, bar kod onih koji mogu sami da regulišu temperaturu u stanu.

U posebno teškoj situaciji su socijalno ugroženi koji inače imaju pravo na deo besplatnih kilovata električne energije i kubika gasa zbog čega i ministarka energetike Dubravka Đedović stalno apeluje na njih da se prijave i iskoriste ove pogodnosti.

– U poslednjih godinu dana, svakog meseca više od milion domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine, što pokazuje da građani vode računa o potrošnji – kaže za „Politiku” ministarka Đedović.

Dubravka Đedović
Dubravka Đedovićfoto: Printscreen/youtube/PRVA

– Da bi smanjili iznos računa za struju, domaćinstva treba i da obrate pažnju na potrošnju u višoj i nižoj tarifi, jer je niža, noćna tarifa, četiri puta jeftinija nego dnevna. Za građane koji su socijalno ugroženi preporuka i apel je da u gradu ili opštini u kojoj žive podnesu zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i na taj način ostvare mesečno umanjenje računa za struju i gas i do 50 odsto. Popusti za grejanje su od 40 do 60 odsto u zavisnosti od broja članova porodice – ističe Đedović.

Naglašava da je obezbeđen novac u budžetu, da 190.000 domaćinstava može da ostvari pravo na besplatne kilovate struje ili popust za isporučenu toplotnu energiju.

Važno je samo da podnesu zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi, a prijavljivanje je moguće tokom cele godine. Korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica ne moraju da ponovo dostavljaju potvrde o prihodima, već je potrebno samo da predaju zahtev na kojem biraju za koji energent žele da ostvare popust – ističe naša sagovornica.

Seoska domaćinstva mogu, takođe, da ostvare ovo pravo bez obzira na broj stambenih jedinica, jer se gledaju, pre svega prihodi, a olakšicama su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključenje struje ugrozilo život.

Ukoliko je, dodaje Đedović, dostavljena dokumentacija kompletna, građani će u roku od mesec dana dobiti rešenje i ostvariti pravo na umanjenje računa.

Bonus video:

00:28

ZAŠTO JE PRIRODNI GAS PROBLEM ZA SRBIJU? Kapor: Potrebne su nam veće količine, ali nas koči potpisan PARISKI SPORAZUM IZ 2015.

(Espreso / Politika, Jasna Petrović-Stojanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.